zondag, 26. oktober 2008 - 16:12

Tom Coronel wint in Japan!

Leusden

De Nederlandse autocoureur Tom Coronel heeft zondag op het circuit van Okayama in Japan een race voor het WK Toerwagens op zijn naam geschreven. Met zijn SEAT Leon won Coronel de 22e race van het seizoen en werd zo de eerste Nederlander die een race in dit prestigieuze wereldkampioenschap op zijn naam wist te schrijven.

“Op de opdrogende baan koos ik voor regenbanden op de achterwielen en profielloze racebanden op de voorwielen en dat bleek de juiste keuze,� aldus Coronel. “Een fantastisch succes, waar ik heel erg blij mee ben!� De Zweedse SEAT-coureur Rickard Rydell had eerder op de dag de eerste race in Okayama gewonnen en stelde daarmee voor SEAT voortijdig de kampioenstitel in het merkenklassement veilig.

De overwinning van Coronel is een belangrijk feit in de Nederlandse autosporthistorie, want het FIA WK Toerwagens (WTCC) is naast het WK Rally en het WK Formule 1 slechts één van de drie officiële wereldkampioenschappen van de mondiale autosportfederatie FIA. Nog niet eerder wist een landgenoot in één van deze klassen een wedstrijd op zijn naam te schrijven. Voor Coronel was dit niet zijn eerste succes in Japan: eerder won hij er de kampioenstitels in de Japanse Formule 3 en de Formule Nippon-series en ook wist hij er GT-wedstrijden op zijn naam te schrijven. “Japan is zo’n beetje mijn tweede vaderland geworden en deze prestatie maakt het alleen maar mooier,� zei hij. “Dank aan SEAT en aan het team, dit is een overwinning die veel voor me betekent.�

In de eerste race, die op een volledig natte baan verreden werd, ging de overwinning naar de Zweedse SEAT-coureur Rickard Rydell. Zijn Franse teamgenoot Yvan Muller eindigde als zevende, één plaats voor Coronel, en vergrootte daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap. Routinier Gabriele Tarquini, die tweede in de WK-stand is, gleed in de eerste ronde van de baan en viel ver terug. Hij kwam uiteindelijk nog als tiende over de eindstreep, maar scoorde daarmee geen punten.

Op basis van zijn achtste plaats in de eerste race mocht Coronel in de tweede wedstrijd vanaf de pole-position vertrekken. Omdat de baan meer en meer opdroogde, was de bandenkeuze voor veel rijders een lastige aangelegenheid. Coronel besloot de gok te wagen door voor een mix uit regenbanden achter en slicks vóór te kiezen, en dat pakte goed uit. In de vijfde ronde kon hij na een spannend duel met de Portugese SEAT-rijder Monteiro de leiding overnemen en vervolgens reed hij de overwinning naar huis. Daarbij moest hij hard werken voor dit resultaat, want in de slotfase kwam de Braziliaan Augusto Farfus snel dichterbij en zette Coronel in de laatste ronden van de race zwaar onder druk. “Hij probeerde het overal, zat links en rechts van me, ik wist soms helemaal niet waar hij was,� zei Coronel, die zich echter niet van de wijs liet brengen. “Ik bleef gewoon mijn eigen lijnen rijden en zo bleef ik hem uiteindelijk voor!�

Dankzij de overwinning van Rickard Rydell was SEAT na afloop van de eerste race al zeker van de merkentitel in het WTCC. “Dat was één van onze doelen voor dit jaar en het is mooi dat we nu al de titel binnen hebben,� zei SEAT Sport directeur Jaime Puig. In het rijdersklassement staan SEAT-coureurs Yvan Muller en Gabriele Tarquini nu op de eerste twee plaatsen. Muller heeft een voorsprong van 14 punten op zijn Italiaanse merkgenoot, terwijl er tijdens de laatste twee races van het seizoen nog maximaal 20 punten te verdienen zijn. Rickard Rydell staat vierde met een achterstand van 28 punten op Muller en speelt daarmee geen rol meer in de titelstrijd. Tom Coronel bezet met een totaal van 35 punten de dertiende plaats.

De laatste twee races van het WTCC worden op 16 november traditioneel op het stratencircuit van Macau verreden.
Categorie:
Tag(s):