zondag, 14. september 2008 - 16:44

TON: 'Generaal pardon kost minimaal 6 miljard'

Den Haag

De totale kosten van het generaal pardon dat het CDA in 2007 mogelijk maakte, zullen meer dan 6 miljard bedragen. Dat is meer dan twaalf keer zoveel als de 458 miljoen die het kabinet Balkenende IV begroot heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van Trots op Nederland (TON).

Toekomstige generaties zullen volgens TON worden opgezadeld met een tekort van minstens 5.5 miljard. Verdonk zal het onderzoek tijdens de algemene beschouwingen aan het kabinet overhandigen en opheldering vragen over deze kostenexplosie.

Rita Verdonk heeft altijd gewaarschuwd dat het besluit van het CDA om het generaal pardon in te voeren een dure draai zou worden. 'Ik heb destijds als minister in Balkenende III drie jaar geknokt om de puinhopen van dertig jaar wanbeleid op het gebied van immigratie en integratie op te ruimen, aldus Rita Verdonk. 'Het CDA is met de invoering van het generaal pardon 180 graden gedraaid en heeft daarmee in één klap al dat goede werk teniet gedaan, en probeert toekomstige generaties nu stilletjes op te zadelen met de gevolgen van hun draai van 6 miljard'.

Het kabinet Balkenende IV schatte de totale kosten voor de invoering van het general pardon op 458 miljoen. Op basis van haar ervaring als minister van immigratie en integratie vond Rita Verdonk dat bedrag ongeloofwaardig laag, en daarom heeft ze afgelopen zomer een onderzoek laten uitvoeren naar het totale kostenplaatje.
Provincie:
Tag(s):