vrijdag, 3. oktober 2008 - 9:07

Topstukken Nederlandse musea in het Van Gogh Museum

Amsterdam

125 topstukken uit meer dan 30 Nederlandse musea zijn voor één keer samen te zien in het Van Gogh Museum. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Vereniging Rembrandt en is getiteld 125 grote liefdes.

De expositie toont de hoge kwaliteit en de diversiteit van de aankopen die door de Vereniging Rembrandt zijn ondersteund. Zo zijn topstukken verworven op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst, kunstnijverheid en videokunst. 125 grote liefdes is te zien van 3 oktober 2008 tot en met 18 januari 2009.

De Vereniging Rembrandt is in 1883 door een groep particulieren opgericht om Nederlandse kunst van betekenis voor ons land te behouden. Vanuit de overheid was er in die tijd nauwelijks ondersteuning voor het behoud van belangrijke kunstwerken en de musea hadden onvoldoende financiële middelen om aan te kopen.

Getoonde werken zijn onder andere De liefdesbrief van Vermeer (Rijksmuseum), Soo voer gesongen, soo na gepepen van Jan Steen (Mauritshuis), Lattenleunstoel met zijstukken van Gerrit Rietveld (Centraal Museum) en zilverwerk van de gebroeders van Vianen (Rijksmuseum).
Provincie:
Tag(s):