maandag, 18. februari 2008 - 17:12

Topturners in aktie bij oplossing brandstichtingen

Lemmer

De politie in Lemmer gaat samen met de gemeente Lemsterland in actie met de stichting Meld Misdaad Anoniem, kortweg M. Het groeiende aantal brandstichtingen en de klachten van de inwoners waren aanleiding om de aanpak van deze brandstichtingen een extra impuls te geven. Woensdag 20 februari gaat het project “Met M. in actie in Lemmer� van start. Het startschot wordt gegeven door twee bekende én betrokken Lemsters, de topturners Epke en Herre Zonderland.

In 2007 vonden in het centrum van Lemmer 12 brandstichtingen plaats. In vergelijking met 2006, waarin zes branden werden gesticht, is dit relatief veel. Ook de inwoners van Lemmer hebben dat in de gaten en klagen bij de buurtagent en de politiek. Uitschieter was wel de containerbrand in de Urkerstraat op 29 september 2007. Hier werd, naast een woning, een container omstreeks 02.40 uur in brand gestoken. De vlammen sloegen tot de ramen van de bovenverdieping. De bewoner is uit het huis gehaald door de politie en was zwaar onder de indruk. Het had nog veel slechter af kunnen lopen.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Heel onbevredigend! Temeer omdat we weten dat er ongetwijfeld een hoop informatie onder de bevolking zit en helaas blijft. Doel van het project is om aan de ene kant informatie binnen te krijgen om dader(tje)s achterover te trekken. Aan de andere kant willen we een signaal aan de Lemster bevolking geven dat de politie al die brandstichtingen en meldingen erg serieus neemt en er daarom samen met hen iets aan wil doen. Derde winstpunt is dat ook de (potentiële) daders weten dat de pakkans groter wordt. Met wat geluk worden er al spontaan minder branden gesticht.

In een verkennend gesprek met de stichting M. is besloten om hier samen iets aan te doen. Ook de gemeente anticipeert hierin en deelt de kosten met de politie. We proberen via zoveel mogelijk publiciteit de Lemsters, zowel de jeugd als de volwassenen, zover te krijgen dat ze hun eigen verantwoordelijkheid oppikken en melden wat ze weten. Daarbij wordt eerst gevraagd tips te melden via 0900 8844. Is dat niet mogelijk of niet wenselijk, bijvoorbeeld omdat de tipgever de dader kent, maar de dader hem of haar ook kent, dan via Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000. Bellers zijn volledig anoniem: geen nummer¬herkenning, naam- of adresgegeven of gesprekken op de band. Daardoor is een verklaring via MMA niet bruikbaar als bewijs maar die ene tip kan wel de doorslag geven in een onderzoek.

De stichting M., welbekend van Meld Misdaad Anoniem, heeft sinds enige tijd een nieuwe dienstverlening: “Met M. in actie�. De actie is erop gericht om mensen te betrekken bij het probleem en te stimuleren om informatie te melden bij de politie, (opsporings-) instanties of anoniem via M. 0800-7000. Lemmer is niet de eerste. De politie in onder andere Blerick, Utrecht, Dordrecht, Bolsward en Goeree-Overflakkee gingen ons al voor. Overigens met wisselend succes. Het breed inzetten van publiciteit en intermediairs bleek van groot belang voor het slagen van een dergelijke actie.

De start van het project is op woensdag 20 februari. Door de politie wordt deze hele week geflyerd en worden de posters aan de diverse partners overhandigd. De actie loopt tot eind maart van dit jaar.
Provincie:
Tag(s):