zondag, 29. juni 2008 - 22:50

Torres schiet Spanje naar Europese titel

(Elfvoetbal) Spanje heeft EURO2008 op haar naam geschreven. De ploeg van Luis Aragones versloeg in de finale Duitsland met 1-0 en heeft voor de tweede maal in de historie een EK-titel in de wacht gesleept.

De laatste keer dat de Spanjaarden een EK-zege grepen, was in 1964, toen 'La Selección' de voormalige Sovjet-Unie met 2-1 opzij zette. Fernando Torres was de gevierde man aan Spaanse zijde, door de winnende treffer voor zijn rekening te nemen.

In de beginfase van de eindstrijd waren de Duitsers beter. De Spaanse spelers vergaten te voetballen en het team van Joachim Löw leek minder nerveus dan de Spaanse opponent, maar kansen creëerde 'Die Mannschaft' niet.

Na een klein kwartier spelen kantelde de wedstrijd 180 graden. Andrés Iniesta werd vrijgespeeld in het strafschopgebied en probeerde een teamgenoot te bereiken, maar zijn voorzet belandde via het lichaam van Christoph Metzelder bijna in het Duitse doel. Met een katachtige reflex behoedde Jens Lehmann, die dit EK zwaar bekritiseerd werd, zijn ploeg voor een vroege achterstand.

Luis Aragones zag zijn team na een tactische omzetting het middenveld in handen nemen. David Silva verhuisde van de linkerkant van het veld naar de rechterkant om de opkomende Philipp Lahm in bedwang te houden, terwijl Iniesta op links voor wat meer creativiteit moest zorgen.

Met veel Spaans temperament zocht Spanje de voorsprong en na 23 minuten spelen was het team zeer dichtbij. Sergio Ramos kwam sterk op en gaf de bal hoog voor bij de tweede paal. Torres won zijn kopduel van Per Mertesacker en zag zijn inzet richting de goal gaan, maar het aluminium stond een Spaanse treffer in de weg.

Met veel bravoure overliep 'La Selección' het Duitse middenveld en profiteerde van het zwakke verdedigingsduo van de tegenstander. 'Die Mannschaft' wist zich geen raad met de opkomende Spaanse middenvelders en had moeite om de beweegelijke Torres uit het spel te halen. Mertesacker kreeg geen voet aan de grond tegen de aanvaller van Liverpool en delfde meer dan eens het onderspit.

In de 33ste minuut ging een andere Duitse verdediger, Philipp Lahm, opzichtig in de fout. De linksachter werd eenvoudig opzij gezet door Torres, die de bal uiterst beheerst over Lehmann in het doel tikte. Een bevrijdende treffer voor de spits, die het toernooi toch vooral in de schaduw van zijn ploeggenoot David Villa stond.

Ook na de rust maakte Duitsland een machteloze indruk. Het team van Löw liep als een aangeslagen bokser over het veld. De Duitse spelers leken te wachten op de knock-out, maar de Spanjaarden lieten na de definitieve klap uit te delen.

De Spanjaarden bleven met uitstekend voetbal, zonder te veel risico te nemen, jagen op een tweede treffer. Sergio Ramos was dichtbij een doelpunt, nadat invaller Marcell Jansen buitenspel ophief, maar zijn kopbal werd door Lehmann uit het doel gebokst. Enkele minuten later kreeg Iniesta een enorme mogelijkheid, maar zijn schot werd door Torsten Frings van de lijn gehaald.

De spelers van Spanje bleven oppermachtig in het duel tegen de Duitsers en vonden elkaar blindelings op het veld. Bij Duitsland was zelfs een slotoffensief te veel gevraagd en de Spanjaarden gingen vrij eenvoudig met de winst, en daarmee de EK-titel, aan de haal.
Categorie:
Tag(s):