zaterdag, 12. januari 2008 - 15:56

Tractor onverzekerd op openbare weg

Amsterdam

Bestuurders van tractoren die harder kunnen dan 25 kilometer per uur zijn niet verzekerd als ze met hun voertuig op de openbare weg komen. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald.

Het gerechtshof bepaalde dat in een zaak van een boer die tijdens een demonstratie met zijn tractor op de openbare weg reed. De man kreeg een boete van 380 euro en zijn tractor werd in beslag genomen.

De uitspraak van de rechter treft zo'n beetje heel agrarisch Nederland omdat de moderne tractor met gemak harder dan 25 kilometer per uur kan. De nieuwste modellen lopen vlot zo'n 60 kilometer per uur. Een wetsvoorstel dat voor 2009 in de maak ligt, biedt ruimte voor tractoren tot 40 kilometer per uur. Wel zullen de bestuurders dan wellicht in bezit moeten zijn van een rijbewijs, de tractor van een kenteken en de verzekeringen zullen moeten worden veranderd.

De boer in kwestie gaat tegen de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad. Hij vindt via zijn advocaat dat "de rechter zich onterecht bemoeit met de polisvoorwaarden van de verzekeraar". De man vindt dat er een afspraak is tussen de verzekeraar en verzekerde en dat de laatste bij een ongeval verzekerd is. Verzekeraar Achmea-Interpolis zegt de uitspraak van het Amsterdamse hof te gaan bekijken. "Als de fabrikant een tractor aflevert die 45 km per uur kan rijden, gaan wij niet zeggen dat het geen tractor is" , zegt een woordvoerder.
Categorie:
Tag(s):