maandag, 25. augustus 2008 - 22:23

Tromgeroffel uit het oerbos

Almere

Op zondag 24 augustus kwamen enkele duizenden bezoekers naar de Almeerse Archeologiedag op stadslandgoed De Kemphaan. Jong en oud zwermden uit naar het oerbos, de archeologiemarkt, de lezing, grondboringen en het terrein waar de Zuiderzeese ontgroeningen plaatsvonden. Er waren veel spannende dingen te doen; het publiek genoot.

In Almere worden vondsten gedaan uit de Steentijd en Zuiderzeetijd. Het thema ‘Rituelen in de polder’ refereerde dan ook aan deze beide periodes. In het oerbos (Steentijd) werd een feest voorbereid voor de jacht op de oeros. Er werd muziek gemaakt door ‘oermensen’. Elders oefenden kinderen hun boogschietkunst en werd het servies bij elkaar gekleid.

Ontgroening
Op een ander deel van het landgoed volbrachten scheepsjongens en –meisjes lastige proeven, tijdens hun ‘ontgroening’ tot Zuiderzeematroos. De chirurgijn legde uit wat te doen bij scheurbuik. Ondertussen bezocht een wat ouder publiek de lezing van archeoloog Evert van Ginkel, over het werk van de archeoloog en de ontstaansgeschiedenis van Almere.

Voorproefje
In het Eksternest was een voorproefje te zien van de archeologietentoonstelling die 7 november van start gaat in Kunstencentrum de Kunstlinie. “Dit jaar leggen we bewust de link tussen rituelen van (heel) vroeger en het huidige multiculturele Almere,� zei Heleen Visscher van Bureau Archeologie van de gemeente Almere. “We merken dat de bruggetjes naar het moderne Almere veel mensen intrigeert. Archeologie is ineens niet meer stoffig, maar ‘sexy’.�
Meer over de tentoonstelling ‘Rituelen, Van toen, nu, wij, zij, hier!’ is te vinden op www.almere.nl/archeologie.

De Archeologiedag werd ontwikkeld door de afdeling Natuur en Milieueducatie (NME) van de gemeente Almere, in opdracht van Bureau Archeologie, gemeente Almere.
Provincie:
Tag(s):