vrijdag, 11. april 2008 - 16:01

Tumor verwijderd middels 'PET-probe' methode

Maastricht

In het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ is voor het eerst in Nederland een patiënt geopereerd aan een carcinoïd tumor met behulp van een zogeheten 'PET-probe'. De operatie vond plaats op maandag 7 april, zo maakte het universiteitsziekenhuis vrijdag bekend.

Carcinoïd is een zeldzaam, langzaam groeiend tumortype dat op verschillende plaatsen in het lichaam kan ontstaan. Het manifesteert zich meestal ten gevolge van klachten in de darmen of van de lever. Typische klachten zijn diarree en opvliegers. Een patiënt met carcinoïd wordt meestal met medicijnen behandeld of geopereerd.

Bij de geopereerde patiënt manifesteerde de carcinoïd tumor zich als kleine 'bolletjes' in de buik. Dat maakte het volledig verwijderen van het aangetaste weefsel erg lastig. Vandaar dat de betrokken chirurgen voor het eerst de 'PET-probe' gestuurde operatietechniek hebben toegepast. Het voordeel van deze methode is dat heel nauwkeurig gelokaliseerd kan worden wáár tumorweefsel zit.

De techniek werkt als volgt: vóór de operatie krijgt de patiënt via een infuus een licht radioactieve stof ingespoten die zich specifiek hecht aan de cellen van de carcinoïd tumor. Dan volgt een scan, die duidelijk maakt waar het tumorweefsel zich bevindt. De patiënt wordt vervolgens direct naar de operatiekamer gebracht. Daar wordt met behulp van een 'PET (position emissie tomomografie) -probe' de buik systematisch op mogelijk aangetast weefsel nagelopen. De 'PET-probe' is een metalen staafje dat reageert op radioactiviteit: zodra er iets gevonden is, begint het apparaatje te piepen. De artsen kunnen vervolgens heel secuur het tumorweefsel verwijderen en het gezonde weefsel laten zitten.

"We zijn tevreden over de operatie van afgelopen maandag," vertelt dr. Bemelmans. "Het gaat goed met de patiënt. We hebben veel 'bolletjes' aangetast weefsel kunnen verwijderen. Die kans was bij een 'normale' operatie waarschijnlijk minder groot, omdat we dan alleen op basis van de scan hadden moeten lokaliseren".

De verwachting is dat de 'PET-probe' gestuurde operatie bij carcinoïd tumoren in de toekomst vaker zal worden toegepast in het Maastricht UMC+.
Provincie:
Tag(s):