zondag, 19. oktober 2008 - 12:00

Tunnel tussen Juliana- en Europaplein

Groningen

Een tunnel in de zuidelijke ringweg kan. Een tunnel van een kilometer lengte tussen het Julianaplein en het Europaplein is de meest kansrijke optie voor ondertunneling van de zuidelijke ringweg Groningen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat de gemeente Groningen heeft laten verrichten naar de mogelijkheden van ondertunneling van de weg.

Het herstel van het Sterrebos, opheffen van de barrière tussen woonwijk de Oosterpoort en de Linie en verbetering van de luchtkwaliteit zijn de grote voordelen van een tunnel in dit gedeelte van de stad. De leefbaarheid krijgt daarmee een grote impuls.

Het gemeente bestuur ziet zich hier wel geplaatst voor een groot dilemma. De tunnelvariant kost 1 miljard euro en 400 miljoen is daarvan niet gedekt. Gelet op het tekort zou het voor de hand liggen niet met het onderzoek naar een tunnelvariant door te gaan. Echter de aanpak van de zuidelijke ringweg is de grootste ingreep in de infrastructuur van de stad voor de komende periode. Daarmee is het bepalend voor de toekomstige inrichting van de stad. Dit vraagt om een goede afweging. De financiering van de tunnelvariant moet dan ook in dat licht worden bezien.
Provincie:
Tag(s):