donderdag, 16. oktober 2008 - 18:33

Tunnel Zuidelijke Ringweg kansrijkste optie

Groningen

Een tunnel van een kilometer lengte tussen het Julianaplein en het Europaplein is de meest kansrijke optie voor ondertunneling van de zuidelijke ringweg Groningen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat de gemeente Groningen heeft laten verrichten naar de mogelijkheden van ondertunneling van de weg.

Het herstel van het Sterrebos, opheffen van de barrière tussen woonwijk de Oosterpoort en de Linie en verbetering van de luchtkwaliteit zijn de grote voordelen van een tunnel in dit gedeelte van de stad. De leefbaarheid krijgt daarmee een grote impuls.

Het gemeente bestuur ziet zich hier wel geplaatst voor een groot dilemma. De tunnelvariant kost 1 miljard euro en 400 miljoen is daarvan niet gedekt. Gelet op het tekort zou het voor de hand liggen niet met het onderzoek naar een tunnelvariant door te gaan.

In de komende periode wordt gekeken naar het verder naar beneden brengen van de kosten door optimalisatie van de tunnel en wordt er gezocht naar extra financieringsbronnen. Dit omdat de extra 400 miljoen euro niet uit de gemeentebegroting kan worden gedekt. Er wordt gedacht aan Europese subsidies, Rijksgelden of de mogelijkheden voor tolheffing.
Provincie:
Tag(s):