vrijdag, 1. augustus 2008 - 22:53

Tunnels A73 dicht

Roermond

Als een razende gaat de medewerker van Hoka Verkeerstechniek zijn auto in en uit wanneer hij vanaf 20.00 uur wordt ingezet om de toegangen naar de tunnels van de A73 in Roermond af te sluiten. Om 21.00 uur stipt moet de klus geklaard zijn, anders volgt er een forse boete aan Hoka verkeerstechniek, zegt hij.

Ik wordt opgepikt op de rustplaats van de toekomstige tankstations ter hoogte van Hoogvonderen in Roermond. Daar wordt een pijlwagen achter zijn auto gehangen die de weggebruikers in noordelijke richting de A73 moet afleiden. Eerst moet de electronische bebording nog worden aangepast, waarbij een baanvak wordt afgekruist. Vervolgens worden er strips op de weg gelegd, de pijlwagen afgekoppeld en worden de bakens vanaf de vluchtstrook de A73 opgetrokken.

Bij iedere weekendafsluitung wordt Hoka verkeerstechniek door Rijkswaterstaat ingeschakeld om de toeggang naar de A73 tunnels dicht te gooien. Een klus die binnen een uur geklaard moet zijn. Ook heeft zij de verplichting de tunnels af te sluiten bij calamiteiten.

De beide tunnels van de A73 in Roermond zijn nu tot en met 18 augustus 6.00 uur afgesloten voor het verkeer. Deze periode gebruikt Rijkswaterstaat om werkzaamheden aan het Snelheids Discriminatie Systeem (SDS) uit te voeren.

Het SDS is een detectiesysteem om verkeersgevaarlijke situaties, zoals langzaam rijdende voertuigen of afgevallen ladingen, snel in beeld te brengen. De werkzaamheden aan het SDS omvatten het aanbrengen van nieuwe behuizingen en bevestigingen; daarnaast wordt het systeem afgesteld en getest.

Om de tunnelsluitingen maximaal te benutten zullen ook andere werkzaamheden – die de werkzaamheden aan het SDS niet verstoren – worden ingepland. Het gaat daarbij onder andere om het testen en in bedrijf stellen van de calamiteitendoorsteek en de verrijdbare vangrail net buiten de tunnel.

Provincie:
Tag(s):