dinsdag, 27. mei 2008 - 10:42

TV op zwart op Nationale Straatspeeldag

Amsterdam

Meer dan 160.000 kinderen gaan op woensdag 28 mei de straat op om meer ruimte op te eisen op straat. Kinderen en hun ouders vinden dit noodzakelijk, omdat er in Nederland een groot gebrek is aan ruimte om veilig te spelen, veilig te lopen en veilig te fietsen. Kinderen hebben behoefte aan die ruimte: fysieke ruimte en bewegingsvrijheid. Tijdens deze Nationale Straatspeeldag, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, worden ruim 1.500 straten afgezet en verklaard tot veilige speelplek voor kinderen.

Veel openbare ruimte verdwijnt. Plekken worden volgebouwd, verkocht aan particulieren of er worden parkeerplaatsen van gemaakt. Kinderen zijn daardoor steeds meer aangewezen op formele speelplaatsen en op de straat. Maar die straat is lang niet altijd veilig genoeg om door kinderen te worden gebruikt of om de speelplaatsen te bereiken. Een op de vijf ouders geeft aan dat verkeersonveiligheid er de oorzaak van is dat kinderen weinig buitenspelen. Bovendien mogen kinderen pas op steeds latere leeftijd zonder toezicht buiten spelen. In 2005 lag die leeftijd op 5,4 jaar, in 2007 is dat gestegen naar 5,7 jaar.

Veilig Verkeer Nederland werkt ook dit jaar weer intensief samen met Nickelodeon om de Nationale Straatspeeldag te promoten. Op 28 mei gaat Nickelodeon op televisie en op internet 'op zwart', om kinderen te stimuleren lekker buiten te gaan spelen. Ook levert de populaire kinderzender een belangrijke bijdrage aan het landelijke startmoment in Utrecht.
Categorie:
Tag(s):