dinsdag, 10. juni 2008 - 15:22

Twaalf jaar cel voor moord op Gonda Smit

Groningen

Dinsdag is de echtgenoot van de in 1996 omgekomen Gonda Smit veroordeeld tot 12 jaar cel voor het vermoorden van zijn vrouw, het in brand teken van hun woning en het stel van het geld van de bankrekening van zijn kinderen.

Vlak na de fatale brand op 11 december 1996 bleek al dat er een en ander niet klopte aan de zaak. De dode vrouw had snijwonden aan haar nek en wond aan haar achterhoofd. Ook werd er benzine in de woning aangetroffen en miste er geld uit de kuis. Ook stonken de kinderen, die S. naar eigen zeggen op de tast in de dikke rook uit het huis had gehaald niet eens naar rook, zo verklaarden getuigen.

In 1997 sleepte justitie Reinier S. al voor de rechter maar seponeerde de zaak wegens gebrek aan bewijs. In 2004 en 2005 werd opnieuw onderzoek gedaan en dit leverden voldoende nieuw materiaal om hem alsnog op het matje te roepen. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde meer dan eens een uitzending aan de zaak.

Volgens de rechtbank heeft S. zijn vrouw die bewuste dag op het hoofd geslagen met een hard voorwerp en vervolgens haar hals doorgesneden. Vervolgens heeft hij het huis in brand gestoken en de kinderen in veiligheid gebracht. S. zou zware gokproblemen hebben en Gonda had in haar omgeving al aangegeven hem te zullen verlaten als hij niet stopte met gokken.
Provincie:
Tag(s):