vrijdag, 15. februari 2008 - 14:10

Twee grote woninginbraak-onderzoeken

Nijmegen

Het Woning Inbraken Team van district Stad Nijmegen heeft de afgelopen maanden twee grote onderzoeken gedaan. Hierin werden zeven verdachten aangehouden die verantwoordelijk worden geacht voor 42 inbraken in voornamelijk woningen en bedrijven in Nijmegen. De inbraken werden gepleegd tussen 2002 en eind 2007. Beide onderzoeken zijn vrijwel afgerond.

Het eerste onderzoek heeft betrekking op een 12-tal aangiftes van woninginbraak, bedrijfsinbraak en nog enkele diefstallen van goederen, uit onder meer een auto en een schuur. Er werden vier verdachten aangehouden, mannen van 26 tot en met 32 jaar afkomstig uit Nijmegen. De inbraken werden verspreid over heel Nijmegen gepleegd, in sommige gevallen door een verdachte alleen en soms in wisselende samenstelling. Onder meer door het afbreken van cilindersloten werd toegang tot de panden verschaft.

In het tweede onderzoek van het WIT-team zijn drie verdachten aangehouden. Dit onderzoek betreft voornamelijk inbraken in studentenwoningen in Nijmegen. Er werd in 30 gevallen aangifte gedaan van inbraak. De buit bestond vooral uit laptops, audio- en videoapparatuur en gsm’s. Ook werden fototoestellen en sieraden weggenomen. De aangehouden verdachten zijn een 32-jarige Nijmeegse vrouw en twee mannen van 30 en 40 jaar ook uit Nijmegen. Eén van hen is aangehouden op verdenking van heling. De inbraken zouden zij in tweetallen hebben gepleegd.

Lopende het onderzoek is in een woning van één van de verdachten een zoeking gedaan. Daar werden diverse goederen teruggevonden die terug te leiden waren naar verschillende aangiftes. De spullen worden aan de eigenaren teruggegeven. Ook uit dit onderzoek is weer eens gebleken dat het belangrijk is om in geval van diefstal goederen zo specifiek mogelijk te kunnen omschrijven. Dit maakt het voor de politie beter mogelijk om aangetroffen spullen te herleiden naar een bepaalde inbraak en, bijvoorbeeld op basis van aangetroffen sporen, naar een verdachte van die inbraak.

Uit het tweede onderzoek kwam naar voren dat de studentenwoningen waar ingebroken bleek te zijn, de beveiliging soms gebrekkig was. Een politieman van de afdeling Criminaliteitsbeheersing heeft inmiddels contact gezocht met diverse studentenverenigingen om hierop te wijzen en adviezen te geven voor verbetering. In de speciale folder 'Studenten, veiligheid en politie' staan o.a. preventietips voor het voorkomen van inbraken.

De beide onderzoeken, die overigens los staan van elkaar, zijn in een afrondende fase. Na afronding gaat het opgemaakte dossier naar het Openbaar Ministerie. Drie van de verdachten zitten momenteel nog steeds vast.
Provincie:
Tag(s):