woensdag, 19. november 2008 - 14:33

Twee jaar jeugddetentie voor doden met klauwhamer

Zaamslag

De meervoudige strafkamer van de Middelburgse rechtbank heeft op 19 november 2008 een 16- jarige verdachte uit Zaamslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden jeugddetentie voor het opzettelijk van het leven brengen van de 56-jarige Peter Herwegh tijdens afgelopen koninginnenacht in Zaamslag.

De verdachte is volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld in plaats van het meerderjarigenstrafrecht dat het OM had geëist. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte met opzet het slachtoffer met een hamer op het hoofd heeft geslagen.

De verdachte heeft zich laten meeslepen door het drankgebruik en de mede door hem zelf veroorzaakte hectiek en onrust van die avond waardoor het drama heeft kunnen ontstaan. Door gedragsdeskundigen is er geen gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis geconstateerd en de verdachte wordt niet omschreven als een ‘criminele jongere’.

De rechtbank heeft dit in haar oordeel zwaar laten wegen en besloten het jeugdstrafrecht toe te passen. De 24 maanden jeugddetentie is in het minderjarigenstrafrecht de maximale straf.
Provincie:
Tag(s):