donderdag, 7. februari 2008 - 17:33

Twee keer zestien jaar voor liquidatie in café Beverwijk

Beverwijk

De Rechtbank Haarlem heeft op 7 februari 2008 twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar wegens de moord op M. Schuurman in een druk bezocht café in Beverwijk op 14 december 2006. Dit heeft de rechtbank donderdagmiddag bekendgemaakt.

De rechtbank acht bewezen dat de twee nadat zij telefonisch waren ingelicht dat Schuurman in een café in Beverwijk zat, met schietklare wapens het café zijn binnengegaan. Nadat Schuurman te verstaan was gegeven dat hij zijn handen omhoog moest doen, hebben de twee mannen vrijwel meteen vanaf korte afstand op hem geschoten.

Het slachtoffer probeerde nog weg te strompelen, waarna de twee mannen nog enkele malen op hem hebben geschoten. Het slachtoffer is door meerdere kogels getroffen en ter plekke overleden.

De rechtbank stelt vast dat het hier gaat om een kille afrekening in het drugsmilieu. De mannen hebben deze moord volgens de rechtbank in opdracht uitgevoerd en uit winstbejag gehandeld. Door Schuurman in een café dood te schieten hebben de schutters ook de veiligheid van de toevallig aanwezige cafébezoekers op het spel gezet.

De rechtbank is van oordeel dat de rechtsorde hierdoor zeer ernstig is geschokt en dat de door de officier van justitie geëiste langdurige gevangenisstraf op zijn plaats is. De rechtbank Haarlem heeft nog vijf verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van één tot vijf jaar wegens hun rol in een eerdere poging tot afpersing van Schuurman, het geven van informatie over zijn verblijfplaats en het bezit van grote hoeveelheden wiet.
Provincie:
Tag(s):