vrijdag, 7. november 2008 - 9:20

Twee Limburgse steden in top tien onveiligste gemeenten

Roermond

De gemeenten Maastricht en Roermond staan in de toptien van onveiligste gemeenten in Nederland. Zij staan respectievelijk op plaats 6 en 9. De lijst wordt aangevoerd door Utrecht, gevolgd door Amsterdam en Eindhoven. Dat blijkt uit de de Gemeentelijke Veiligheidsindex van Politie- en Wetenschap die vandaag is gepubliceerd. De veiligste gemeente om te wonen is het Friese Ferwerderadiel.

In de top vijftig staan verder nog Heerlen (15), Sittard-Geleen (28), Venray (32), Brunssum (38) en Venlo (48). Weert is het ‘veiligst’ van de grote gemeenten in Limburg op de 84e positie.

Met de veiligheidsindex kunnen alle gemeenten van Nederland worden vergeleken, zowel met elkaar, als in de tijd. Zo kan de ontwikkeling van de criminaliteit worden gevolgd. In de index tellen aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling even zwaar mee. Sommige delicten (winkel- en fietsendiefstal) zijn buiten beschouwing gelaten omdat registratie daarvan per politieregio aanzienlijk verschilt. Ook zware delicten als moord tellen niet mee; de kans dat een burger daarmee te maken krijgt, is klein.
Provincie:
Tag(s):