zaterdag, 13. december 2008 - 12:17

Twee miljoen voor bestrijding cholera in Zimbabwe

Den Haag

Nederland draagt twee miljoen euro extra bij aan de bestrijding van cholera in Zimbabwe. Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) besloten naar aanleiding van een dringende oproep van Unicef.

Volgens deze VN-organisatie komt cholera nu voor in tweederde van de districten in Zimbabwe en verspreidt de ziekte zich naar buurlanden zoals Zuid-Afrika en Mozambique. Tot nog toe zijn er naar schatting achthonderd doden gevallen en zijn er 16.000 mensen getroffen door cholera.

“Ik vind het onvoorstelbaar dat Mugabe durft te zeggen dat de uitbraak van cholera onder controle is. Uit alle informatie blijkt dat er dagelijks nieuwe slachtoffers vallen door het wanbeleid van deze dictator�, aldus Koenders. “Mugabe deinst er niet voor terug om politieke spelletjes te spelen over de ruggen van onschuldige burgers.�

De Nederlandse bijdrage zal worden gebruikt voor de levering van schoon drinkwater, zuiveringstabletten en medicijnen. Unicef heeft een speciaal noodplan opgericht waarbij ook voorlichting wordt gegeven aan de bevolking over het besmettingsgevaar van cholera en de noodzaak van hygiene. Al eerder heeft de Nederlandse regering drie miljoen euro bijgedragen aan het Unicef-programma.

“We kunnen de bevolking van Zimbabwe niet aan haar lot overlaten�, aldus Koenders. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat het aantal cholera-gevallen op zal kunnen lopen naar 60.000. Vanwege het ontbreken van adekwate medische zorg, lopen onnodig veel mensen het risico te overlijden als gevolg van cholera.
Provincie:
Tag(s):