maandag, 25. augustus 2008 - 20:23

Twee opvarenden en hond gered van zinkend jacht

Stellendam

Zaterdag zijn twee opvarenden van een motorjacht en hun hond gered toen hun boot "Chiara" dreigde te zinken. De KNRM rukte uit met twee boten vanaf de stations Stellendam-Buiten en Ouddorp-Buiten om de onfortuinlijke watersporters te redden en te proberen de boot boven water te houden.

De melding kwam even voor twaalf uur binnen bij het Kustwacht Centrum in Den Helder en de reddingsoperatie kwam snel op gang. Onderweg werd de bergingspomp van de Prinses Margriet uit Stellendam klaar gemaakt en aangekomen bij het motorjacht werden direct de 2 opvarenden en de hond van boord gehaald. Een paar opstappers met de pomp werden aan boord gezet.

Een paar minuten later kwam ook de Baron van Lynden van station Ouddorp ter plaatse met een pomp die ook direct aan boord van het jacht werd gezet. Gelijk werd begonnen met het leegpompen van het schip waar op dat moment al circa 75 centimeter water in stond. Inmiddels was een sleepverbinding tot stand gebracht en werd het jacht richting Slijkgat gesleept.

Door het pompen was het water in het schip al aardig weggepompt, en er kwam geen nieuw water meer binnen. Tijdens het slepen sloeg het bijbootje van het jacht, dat erachter al gereed lag om het schip te verlaten, op de kop door de zeegang. Het bijbootje werd toen losgemaakt en door de Baron van Lynden naar het strand van Ouddorp gesleept, waar de Ouddorpse Reddingsbrigade het bootje uit het water haalde en met een trailer naar Stellendam bracht.

Het jacht werd naar de buitenhaven van Stellendam gesleept en daar afgemeerd. In de haven werd het restant water nog uit het schip gepompt. De oorzaak bleek een niet goed afgesloten luik in de achterspiegel van het jacht waar, door de zeegang steeds water naar binnen kwam.
Provincie:
Tag(s):