donderdag, 16. oktober 2008 - 20:49

Twee schepen in problemen op het IJsselmeer

Den Helder

Op het IJsselmeer zijn donderdag twee schepen in de problemen geraakt. Een schip is gezonken. Rond 16.20 uur ontving het Kustwachtcentrum de eerste melding van Zandschip Maaike dat water maakte.

Hierop zijn de reddingboten van KNRM station Urk gealarmeerd. De reddingboten zijn samen met het schip richting de Ketelbrug gegaan, waar het schip is afgemeerd aan een daar aanwezige ponton. Uit voorzorg zijn een vrouw en kind aan boord van één van de reddingboten genomen. Een aanwezig kraanschip, de Christina-P is nu bezig het schip te lossen, zodat de oorzaak kan worden opgespoord. Door het inzetten van pompen aan boord van de Maaike is het incident onder controle.

Nog geen twee uur later om 18.30 uur ontving het Kustwachtcentrum opnieuw een melding van een schip in de problemen. Het betrof de sleepboot Willeke dat één van de kabels waarmee een bak van 50 meter werd gesleept was losgeraakt, en dat zij zelf, om onbekende reden, steeds meer slagzij maakten.

Hierop zijn de reddingboten van KNRM station Enkhuizen gealarmeerd. Aangekomen bij de Willeke hebben zij uit voorzorg de twee opvarenden aan boord genomen. Rond 19.10 uur is het schip gezonken. De reddingboten zijn nu samen met een aanwezig duwschip, de Catharina-4 aan het proberen een sleepverbinding te maken met de rond drijvende bak.
Provincie:
Tag(s):