woensdag, 26. november 2008 - 19:59

Tweede plaats 'Afvalscheidings-kampioenschap’

Groningen

De gemeente Groningen heeft de tweede prijs behaald in het ‘Afvalscheidings-kampioenschap’ van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De tweede plaats van Groningen is opmerkelijk omdat vorig jaar al de Gouden Glasbak werd gewonnen, een landelijke prijs voor de goede inzamelresultaten van glas.

Met het succesvol scheiden van huishoudelijk afval zorgde de Gelderse gemeente Druten voor de laagste hoeveelheid restafval per inwoner en het hoogste percentage scheiding. Van alle grote steden in Nederland wordt in Groningen het beste gescheiden!

Van alle afval in een Gronings huishouden wordt 39% al aan de bron gescheiden. Het gaat daarbij om glas, papier, textiel, klein gevaarlijk afval en grofvuil dat naar het afvalbrengstation wordt gebracht. Nadat de scheidingsfabriek er nog meer zaken heeft uitgehaald die te hergebruiken zijn, wordt 48% van het afval uit een huishouden in de gemeente Groningen hergebruikt. Dat is een van de hoogste percentages van alle steden in Nederland.

Uiteindelijk wordt circa 48% van het huishoudelijk afval nuttig hergebruikt. De tweede prijs in het ‘Afvalkampioenschap’ is voor de gemeente Groningen een grote stimulans vooral zo door te gaan met afvalscheiding.

Zo zet de Milieudienst begin volgend jaar als proef een grote afvalcontainer op het afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat. Hierin worden nog bruikbare spullen, die Stadjers aanbieden als grofvuil, opgeslagen. Eens per week komt kringloopbedrijf Mamamini langs om te beoordelen of deze spullen nog te verkopen zijn. Het gaat daarbij om computerschermen, koffiezetapparaten, stereoapparatuur of gasfornuizen.
Provincie:
Tag(s):