donderdag, 15. mei 2008 - 17:40

Tweede zaligverklaring vindt weer plaats in Limburg

Tegelen

Twee jaar na de eerste zaligverklaring op Nederlandse bodem, vindt ook de tweede zaligverklaring in Nederland in Limburg plaats. Op zondag 29 juni wordt zuster Hendrina Stenmanns, medestichteres van de Missiecongregatie Dienaressen van de Heilige Geest uit Steyl zalig verklaard. Dit gebeurt tijdens een pontificale eucharistieviering in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

Het door paus Benedictus XVI ondertekende decreet van de zaligverklaring wordt dan door voorlezing wereldkundig gemaakt. Tijdens de plechtigheid is de paus vertegenwoordigd door kardinaal José Saraiva Martins, prefect van de Vaticaanse congregatie voor zalig- en heiligverklaringen, die speciaal hiervoor uit Rome overkomt. Hoofdcelebrant is bisschop Frans Wiertz van Roermond.
Zalig- en heiligverklaringen vonden tot voor kort meestal in Rome plaats en altijd in aanwezigheid van de paus. Bij zijn aantreden in 2005 heeft paus Benedictus XVI te kennen gegeven dat hij alleen heiligverklaringen nog zelf zal uitspreken. De zaligverklaringen vinden voortaan plaats in het bisdom waarin de kandidaat-zalige gestorven is en waar meestal ook het zaligverklaringproces is gevoerd.

Na de zaligverklaring van zuster Anna Maria Tauscher uit Sittard in mei 2006 in de kathedraal van Roermond heeft Limburg opnieuw een zaligverklaring binnen haar grenzen. Dit gebeurt in aanwezigheid van honderden gasten uit binnen en buitenland, onder wie ook veel kerkelijke en wereldlijke autoriteiten.

Het zaligverklaringproces voor Hendrina Stenmanns begon in 1950. In mei 1991 verklaarde paus Johannes Paulus II dat zij aan de voor een zaligverklaring verplichte heroïsche deugden tot God en de naasten had voldaan. Vanaf dat moment was het wachten op de erkenning van een wonder op haar voorspraak. Dat was een geval dat zich in 1985 had voorgedaan, toen een jonge Braziliaan, die ten gevolge van complicaties bij een blindedarmoperatie ten dode was opgeschreven, plotseling genas, nadat een verpleegster in gebed om de voorspraak van Hendrina Stenmanns had gevraagd.
Provincie:
Tag(s):