zondag, 14. december 2008 - 17:16

Twente bezorgt Groningen vierde nederlaag op rij

(Elfvoetbal) FC Twente heeft FC Groningen op de vierde nederlaag op rij getrakteerd. Een slappe eerste helft nekte de ploeg uit het hoge noorden, die met 4-1 verloor. De uitslag was misschien wat geflatteerd, maar het bezoekende team won wel verdiend.

Een 'topgame' verwachtte Twente-trainer Steve McClaren en dat is precies wat de Engelsman kreeg. Goed voetbal, strijdlust, veel doelpunten en spanning. Groningen-Twente had het allemaal. En McClaren kon tevreden zijn over het spel van zijn manschappen voor rust. Twente speelde onbevangen en liet zien misschien wel de best voetballende ploeg van Nederland te zijn. Groningen kon lange tijd niet anders doen dan toekijken hoe de Tukkers er vrolijk op los tikten met hakjes, scharen en kapbewegingen.

Vooral Tom Hiariej ging duizelig de kleedkamer in. De rechtsback kreeg eindelijk weer eens een kans in de basis, maar moest het opnemen tegen Eljero Elia. De linksbuiten van Twente dolde met zijn tegenstander en stond ook aan de basis van de eerste treffer. Na twee scharen, acht schijnbewegingen en een gek dansje bleven Hiariej en Ondrej Svejdik betoverd achter en legde Elia af op Marko Arnautovic, die de bal maar licht hoefde aan te raken om Luciano te passeren.

De 1-0 had een waarschuwing moeten zijn voor de Groningse verdedigers, die veel te veel ruimte weggaven aan de creatievelingen van Twente. Maar Groningen bleek hardleers. Ronnie Stam kon na een één-twee met Blaise N'Kufo vrij het strafschopgebied inlopen en afleggen op de al even vrijstaande Elia: 2-0.

Groningen kreeg daarna wel wat kansjes, maar die waren voor de verandering eens niet aan Marcus Berg besteed. Al vond de thuisploeg geheel tegen de verhoudingen in vlak voor rust nog wel een aansluitingstreffer. Goran Lovre kopte de 2-1 binnen uit een corner van Garcia.

De beste man van de eerste helft moest drie minuten na rust van het veld. Elia raakte geblesseerd en speelde misschien wel zijn laatste wedstrijd voor Twente. De aanvaller is in bloedvorm en verschillende clubs volgen hem intensief.

Zonder Elia verloor Twente veel van zijn kracht en creativiteit. Het sierlijke sleet er snel af en Groningen knokte zich terug in de wedstrijd. De thuisploeg verdiende een gelijkmaker, maar had niet meer dan domme pech. Lovre schoot tegen de paal en even later kon Danny Holla een voorzet net niet binnenglijden.

Een zwabberbal van Stam besliste de wedstrijd. De rechtsachter van Twente schoot na 68 minuten van afstand op het Groningen-doel en Luciano had moeite om het schot te keren. De Braziliaan stompte de bal nog wel weg, maar precies in de voeten van Stam die daarna makkelijk kon binnenwerken. In de slotseconden pikte ook de verder onzichtbare Nkufo zijn goaltje mee. De spits kapte Fredrik Stenman uit en zette de 4-1 eindstand op het scorebord.