zaterdag, 13. september 2008 - 23:32

Twente laat voorsprong uit vingers glippen tegen NEC

(Elfvoetbal) Twente heeft het nieuwe stadion ingewijd met een 1-1 gelijkspel tegen NEC. In de Grolsch Veste leek Eljero Elia lange tijd matchwinner te worden, maar de bezoekers weigerden mee te werken aan het openingsfeestje. Vlak voor tijd scoorde debutant Joel Shibamba de gelijkmaker.

"We hebben nooit de controle gehad en zijn op het laatst gestraft," zei Twente-trainer Steve McClaren. "We speelden niet in het tempo dat we wilden en hoopten op het laatste fluitsignaal. Het was geen goede prestatie, maar we hadden moeten winnen."

Twente kende wel een goede start in haar nieuwe thuisbasis. Al na drie minuten kreeg Romano Denneboom een grote kans, maar hij schoot voorlangs. NEC werd ver naar achteren gedrukt en kon niet dreigend worden.

Twente voetbalde iets beter, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Gelukkig voor trainer Steve McClaren heeft hij een speler als Eljero Elia tot zijn beschikking, iemand die een tegenstander kan passeren. De Twente-aanvaller begon na half uur aan een solo die resulteerde in de 1-0. Eerst ontweek hij een tackle van zijn tegenstander Daní Fernández. Daarna kapte hij op fraaie wijze Peter Wisgerhof uit en tikte simpel binnen.

Verschillende spelers maakten hun debuut bij een van de twee clubs. Ze bleken niet allemaal even succesvol. Aan de kant van NEC bleek Rachid Bouaouzan (gehuurd van Wigan Athletic) een hardloper, maar vooral ook een doodloper. Ramon Zomer (gehuurd van Twente) speelde een redelijke wedstrijd tegen zijn oude ploeggenoten. Bij Twente was Kenneth Perez (overgenomen van Ajax) onopvallend. Ronnie Stam (NAC Breda) kende een aardig debuut als rechtsback.

In de tweede helft leunde Twente achterover, tevreden met de voorsprong. NEC drong steeds meer aan en namens de bezoekers kreeg Bouaouzan een goede kans. De rappe aanvaller trok vanaf de zijkant het strafschopgebied in en haalde hard uit. Twente-doelman Sander Boschker kon nog net redding brengen.

De lakse houding van Twente, dat in de tweede helft geen kans creëerde, werd de ploeg uiteindelijk fataal. Een dieptepass viel in de slotfase over de Twente-verdediging en voor de voeten van Bas Sibum. Die omspeelde Boschker en had oog voor Shibamba. De debutant kon vrijstaand in het strafschopgebied makkelijk binnenschieten.