woensdag, 16. juli 2008 - 13:18

Twintig jaar cel voor moord op oud-gemeenteraadslid Varik

De rechtbank Arnhem heeft een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar wegens moord op de 58-jarige John Lucieer, vijfmaal afpersing en twee diefstallen. De officier van justitie had deze straf tijdens de zitting op 2 juli 2008 tegen de man geëist wegens gekwalificeerde doodslag

Het slachtoffer had de verdachte op 2 december 2007 bij het slachtoffer thuis ontvangen met de bedoeling om tegen betaling seks met hem te hebben. Na het seksuele contact ontstond een conflict over de betaling.Het conflict liep uit de hand en verdachte sloeg het slachtoffer met een wijnfles op zijn hoofd, waardoor het slachtoffer neerging. Aanvankelijk wilde de verdachte daarna de auto van het slachtoffer meenemen, maar hij zag daarvan af. Wel ging verdachte nog tweemaal van de beneden- naar de bovenverdieping van de woning met de bedoeling het slachtoffer met slaan en trappen uit te schakelen.

De verdachte verliet de woning terwijl het slachtoffer nog in leven was, met medeneming van de portemonnee en de mobiele telefoon van het slachtoffer, en na de vaste telefoon onklaar te hebben gemaakt. Aansluitend heeft de verdachte voor zijn betalingen gebruik gemaakt van de meegenomen chippas van het slachtoffer. Het slachtoffer is uren later aan het toegebrachte ernstige letsel bezweken. De rechtbank concludeert tot voorwaardelijk opzet op de dood van het slachtoffer en oordeelt dat verdachte tijd heeft gehad om te overdenken waar hij mee bezig was, zodat er sprake is van voorbedachte raad.

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van het primair tenlastegelegde: gekwalificeerde doodslag. De rechtbank vind dat er onvoldoende bewijs aanwezig is voor de stelling dat de doodslag is gepleegd met het oogmerk van diefstal.
Provincie:
Tag(s):