maandag, 17. november 2008 - 11:09

Twintig jaar internet

Amsterdam

Een leven zonder internet is vandaag de dag niet meer voor te stellen. Toch is het vandaag, maandag 17 november, nog maar 20 jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op internet.

Om precies te zijn om half drie 's middags, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam het nu historische e-mailtje dat het CWI - als eerste instelling buiten Amerika - officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.

Na jaren van voorbereiding lukte het Beertema en zijn collega's om toegang te krijgen tot het - toen nog Amerikaanse - internet. Dit was onder andere te danken aan goede contacten in de kleine netwerkwereld van destijds. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was Beertema's voornaamste ingang bij NSFnet.

Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook SURFnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas veel later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd het belangrijkste internetknooppunt tussen Europa en de VS.

Het knooppunt is later zelfstandig onder de naam Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) verdergegaan. Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Science Park Amsterdam, waar ook het CWI is gevestigd.
Categorie:
Tag(s):