woensdag, 26. november 2008 - 16:35

'UFO'-mysterie boven Amsterdam opgelost

Amsterdam

De vreemde lichten die dinsdagavond boven Amsterdam-Noord zijn gefilmd, gefotografeerd en, zoals blijkt uit de vele reacties die op onze redactie zijn binnengekomen, door veel mensen met het blote oog zijn waargenomen, blijken afkomstig van een bedrijf uit Amsterdam dat onder meer lichtshows verzorgt. Het bedrijf dat naar aanleiding van onze oproep reageerde verklaart ‘verantwoordelijk’ te zijn.

'Dinsdagavond showden wij vanaf een locatie op de Stoombootweg in Amsterdam Noord aan relaties onze nieuwe aanwinst in ons lichtprogramma’, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. ‘Het zijn zeer krachtige zoeklichten of skylights die worden ingezet om openingen, concerten en feesten een ‘ extra’ tintje te geven’.

Kilometers ver zichtbaar
‘Met hun sterke beam/straal komen ze kilometers ver en zijn daardoor goed zichtbaar in de omgeving. Het effect van de draaiende lichten wordt verkregen door 4 aparte skylights die zijn geprogrammeerd. Met deze skylights krijg je een professioneel sky-effect waar mensen nog lang over na zullen praten en dat blijkt wel uit de massale reacties die jullie hebben ontvangen’, meldt de woordvoerder lachend.

De rijksluchtvaartdienst was volgens het bedrijf wel op de hoogte van de lichtshow gisteravond. Het is verplicht om dit soort lichtshows van te voren te melden bij deze instantie. Om verdere ‘consternatie’ te voorkomen meldt het bedrijf dat dezelfde lichtshow donderdagavond boven Heerenveen te zien zal zijn.


Bekijk hier het bewuste filmfragment waarop massaal werd gereageerd.


Reacties
Een greep uit de vele reacties waarmee wij sinds dinsdagavond werden overspoeld.:

Ik reed gisteravond met mijn vriendin rond 20.15 op de ring Noord ter hoogte van de afrit Volendam toen wij 4 ronddraaiende lichten zagen boven de snelweg, dit duurde ongeveer 20 seconden daarna stopte het ronddraaien en zagen we 2 groepen van 2 lichten voor een seconde of 10 en daarna was het voorbij. Ik kon mij al bijna niet voorstellen dat mede weggebruikers dit ook niet hebben gezien.

Andre de Boer
Zaandijk

Ik was gister op weg naar de heineken music hall, we zaten in de auto en het de lucht was heel helder, dus was naar de sterren aan het kijken en toen zag ik opeens een fel licht ertussen, we dachten eerst dat het een vliegtuig was maar het ging met ons mee met een harde snelheid. Toen was het opeens weg, maar paar minuten later zagen we het van heel dichtbij op een lage hoogte, het was een soort driehoek achtig iets met blauwe, rode lichten, en ook 1 fel wit-geel licht, maar nu hing het gewoon stil in de lucht. We wisten echt niet wat we zagen!! Meerdere mensen moeten dit wel gezien hebben! Het was bij de pakeergarage bij de heineken music hall.

Met vriendelijke groet
Jaimy

Ook ik heb de "lichtbollen" gezien, stond op de Keizersgracht.Ik heb me eigenlijk helemaal niet gerealiseerd wat het was tot ik jullie artikel las. Ik ging er gisteravond, 't zal zo rond 19.30-20.00 geweest zijn, vanuit dat het van die laserstralen van een club/disco waren

Michael

Waarschijnlijk de weerspiegeling van de autolichten op een luchtlaag. De auto werd waarschijnlijk geparkeerd. Beetje het effect van een holle spiegel.

Mvgr,
Michael
Haarlem

Op dinsdagavond `25-11-08 om 19.00 uur heb ik het verschijnsel ook waargenomen vanuit mijn achtertuin en dacht ook aan licht stralen vanaf de grond.
Ik woon in Oostzaan en het was duidelijk te zien, ik dacht deze lichtshow zal wel vanuit het Twiske opgevoerd worden.
Al moet ik wel zeggen voor een lichtshow als deze moet je wel een aardige techniek in huis hebben om dat wat vertoond is uit te kunnen voeren.

groeten Ronald
Provincie:
Tag(s):