dinsdag, 29. april 2008 - 8:08

Uitbreiding Arbeidinspectie door groei boetes illegale arbeid

Den Haag

De Arbeidsinspectie gaat extra personeel aannemen voor het afhandelen van boetes voor illegale arbeid en onderbetaling. Door het groeiend aantal controles is de laatste jaren ook het aantal boetes toegenomen aan werkgevers die vreemdelingen in dienst hebben die niet in Nederland mogen werken.

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde de uitbreiding met vijftien mensen maandag aan toen hij een controle van de Arbeidsinspectie bijwoonde op een tuinbouwbedrijf in Noord-Brabant. De inspecteurs keken daar met name naar mogelijke onderbetaling van Oost-Europese werknemers. Door het stijgend aantal werkgevers dat beboet wordt, neemt ook de hoeveelheid papierwerk toe, aldus de minister.

Ook ontvangt de Arbeidsinspectie meer bezwaarschriften; dat heeft te maken met de hoogte van de boete, die enkele jaren terug naar 8000 euro is opgetrokken. Van de drieduizend beboete werkgevers maakte vorig jaar ongeveer de helft bezwaar. De intensievere controle en hogere boete moeten illegale arbeid en onderbetaling terugdringen.

Het aantal controles op illegale arbeid is in de afgelopen drie jaar gestegen van 8500 naar 11.000. Het aantal uitgedeelde boetes ging van 2200 naar 3000. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 16.500 euro. Sinds vorig jaar kan de Arbeidsinspectie ook onderbetaling beboeten.
Categorie:
Tag(s):