woensdag, 16. juli 2008 - 19:00

Uiterste poging om roof uit Museon op te lossen

Den Haag

Politie Haaglanden onderneemt een ultieme poging om de diamantroof uit het Haagse Museon op te helderen. Vanaf woensdag 16 juli wordt op de website www.politieonderzoeken.nl aandacht voor deze zaak gevraagd. Jannine van den Berg, directeur Opsporing van Politie Haaglanden, bezocht vandaag als eerste de zaak op de website onder toeziend oog van Dhr. L. Baros van de Portugese Ambassade en Dhr. B. Molsbergen, directeur van Museon.

Bij de Museonroof werden in de nacht van 1 op 2 december 2002 voor miljoenen euro’s aan diamanten en sieraden gestolen. De diefstal gaat kinderlijk eenvoudig in zijn werk. Tenminste drie mannen slaan in het holst van de nacht een raam in aan de achterzijde van het Haagse Museon. Een paar minuten later lopen ze weg met een miljoenenbuit. Niemand legt ze een strobreed in de weg.
De volgende ochtend – het is 2 december 2002 – is de diamantroof uit het Museon wereldnieuws. De waarde van de buit is niet alleen enorm, sommige stukken hebben een onvervangbare culturele en historische waarde. Bovendien blijken tot de gestolen sieraden ook de Portugese kroonjuwelen te behoren. De ambassadeur van het Zuid-Europese land is des duivels. Hoe kon dit gebeuren?

Op de website staan alle ins en outs over de miljoenenroof en het onderzoek naar de zaak. Door deze informatie met het publiek te delen en gerichte vragen te stellen, hoopt het korps op nieuwe tips. Daarnaast wordt de site regelmatig ge-update met de voortgang van het onderzoek. Andere korpsen maken al langer gebruik van de website politieonderzoeken.nl. Zij brengen er onopgeloste zaken onder de aandacht en delen vrijwel alle onderzoeksinformatie met het publiek. Het is de bedoeling dat bezoekers van de site met de onderzoeksteams gaan meedenken. De site is een soort weblog, waarop mensen wordt gevraagd om mee te denken met de politie. De politie zet informatie over een zaak op internet met de vraag: dit is wat wij weten, maar we komen er niet uit. Heeft u nog ideeën of suggesties?

Het idee achter politieonderzoeken.nl is de theorie van ‘the wisdom of crowds’. Volgens die theorie kunnen grote groepen mensen onder de juiste omstandigheden - voorwaarden zijn onder meer onafhankelijkheid en diversiteit van de groepsleden - bijzonder intelligent gedrag vertonen. Door de zaak via internet bij veel mensen onder de aandacht te brengen en hen via de site met elkaar te laten praten, hoopt het korps op nieuwe inzichten. De Museonroof is niet willekeurig gekozen. Van de daders en de buit ontbreekt sinds de juwelenroof elk spoor.

Politie Haaglanden sluit niet uit in de toekomst meer zaken op de website te publiceren. Het internet biedt tal van kansen en mogelijkheden om publiek bij het politiewerk te betrekken.
Provincie:
Tag(s):