dinsdag, 1. juli 2008 - 15:24

Uitreiking rode baretten op historische plaats

Oosterbeek

Rode baretten nemen op vrijdag 4 juli tijdelijk Hotel Hartenstein te Oosterbeek in.Leerlingen van het Schoolbataljon Luchtmobiel voltooien die ochtend de zware opleiding van zes maanden en mogen als bewijs daarvan de felbegeerde rode baret dragen.

De zestig militairen krijgen de baret op deze historische plaats uitgereikt door Commandant 11 Luchtmobiele Brigade, Brigadegeneraal Marc van Uhm.

Het Schoolbataljon Luchtmobiel is de ‘hofleverancier’ van de Luchtmobiele Brigade. Alle militairen die de rode baret willen halen, moeten een opleiding volgen bij het schoolbataljon. Voor soldaten duurt de opleiding zes maanden, voor kaderleden zeven weken. Tijdens de opleiding krijgen zij het fysiek en mentaal zwaar te verduren onder het motto "train hard, fight easy". De ceremonie begint ’s morgens met de intocht van de leerlingen op de Oranje Kazerne. Aansluitend is er een lezing over de opleiding, waarna de baretuitreiking start op Hotel Hartenstein.

Hotel Hartenstein en de rode baretten zijn nauw met elkaar verbonden. Hotel Hartenstein diende als commandopost/gewondennest voor de Britse parachutisten tijdens de Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. Door hun vastberaden en moedige optreden kregen de Britse para’s met hun rode baretten van de Duitsers al snel de bijnaam "Rote Teufel", rode duivels. Wereldwijd hebben para- en luchtlandingeenheden de rode baret gekozen als herkenningsteken voor hun specialisme. Zo ook de Nederlandse luchtmobiele brigade.
Provincie:
Tag(s):