maandag, 12. mei 2008 - 13:58

Uitslaande brand meubelopslag

Drachten

Een uitslaande brand heeft zondagmiddag een vrijstaande schuur aan Het Zuid compleet veroest. De met riet gedekte schuur werd gebruikt als opslag voor meubels, machines en hout van een naastgelegen meubelwinkel. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het bedrijf en een woonboerderij. Ze had uren lang werk om het vuur te blussen. De schuur brandde uit en is zo goed als verloren. De oorzaak is vooralsnog onbekend. Daar wordt nog een onderzoek naar ingesteld.

De brand werd ontdekt door een voorbijganger, die de vlammen zag. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. Toen die ter plaatse kwamen, werd direct een asbestwaarschuwing afgekondigd. Er was sprake van een laag risico. Het bleek dat slechts een klein gebied rondom de brand was besmet. Omwonenden (enkele boerderijen en woningen) werden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Daarbij ging het voornamelijk om de rook en niet om een mogelijke asbestbesmetting.

Rond 18.45 uur werd de weg en de omgeving weer vrijgegeven. Direct na de brand werd door de gemeente Smallingerland een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld, die de asbestresten rondom het afgebrande pand gaat opruimen. Hoe hoog het schadebedrag is, is nog niet bekend.
Provincie:
Tag(s):