dinsdag, 16. december 2008 - 11:16

Uitvoer groeit nauwelijks aldus het CBS

Den Haag

Het volume van de uitvoer van goederen was in oktober 1 procent groter dan een jaar eerder. Dit is evenveel als de groei in september, maar beduidend lager dan de gemiddelde volumegroei in de eerste negen maanden van 2008. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het volume van de invoer nam met bijna 6 procent toe, wat iets hoger is dan de gemiddelde volumegroei in de eerste negen maanden van dit jaar.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 32,9 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan in oktober 2007. De invoerwaarde steeg met 6 procent tot 29,4 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dit is 0,6 miljard euro minder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerwaarde van minerale brandstoffen nam fors toe. Ook de invoer van grondstoffen nam toe. Daarentegen daalde de export van grondstoffen, machines, en vervoermaterieel. De waarde van de uitvoer naar niet-EU-landen was iets lager dan een jaar eerder.

De prijsstijging van de in- en uitvoer nam de laatste maanden af onder invloed van de dalende olieprijs. Daarvoor was er juist sprake van oplopende prijsstijgingen. In oktober waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 1 en 3 procent hoger dan een jaar eerder. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is ten opzichte van oktober vorig jaar dan ook sterk verbeterd.
Categorie:
Tag(s):