maandag, 4. augustus 2008 - 22:38

UMCG onderzoekt nieuwe behandeling ‘springersknie’

Groningen

Het UMCG start een groot, nationaal onderzoek naar het effect van de shockwave-therapie, een behandeling voor de ‘springersknie’. Bij deze therapie worden krachtige geluidsgolven afgegeven op de knie. Deze behandelmethode wordt al succesvol toegepast bij schouder-, elleboog- en voetklachten. Op dit moment is nog niet bekend of de methode ook effect heeft bij de behandeling van een springersknie. Het UMCG werkt voor dit onderzoek samen met het MUMC+ in Maastricht, het VuMC in Amsterdam, de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) en de Nederlandse Basketball Bond (NBB).

Een springersknie (ook wel 'jumpers knee' genoemd) is een chronische blessure van de knieschijfpees of de aanhechting van deze pees aan de knieschijf of scheenbeen. Deze blessure ontstaat door overbelasting van de kniepees. Dit probleem komt vaak voor bij sporters die veel moeten springen zoals volleyballers en basketballers, vandaar de naam springersknie.

Er is nog geen goede behandeling voor de springersknie. Rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, injecties en zelfs operatie zijn niet altijd succesvol om sporters van hun klachten af te helpen. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat shockwave-therapie (of schokgolftherapie) bij diverse peesaandoeningen een zeer gunstig effect op de klachten kan hebben.

Bij shockwavetherapie worden met een apparaat krachtige geluidsgolven afgegeven op de te behandelen pees. Deze veilige en wereldwijd toegepaste behandelmethode wordt al vele jaren toegepast bij onder meer schouder, elleboog en voetklachten.
Provincie:
Tag(s):