maandag, 29. december 2008 - 9:11

Undercover in hangar Schiphol bij regeringstoestel

Schiphol

SBS-verslaggever Alberto Stegeman wist op Schiphol-Oost een hangar binnen te komen waar het toestel van de regering, een Fokker 70, staat geparkeerd.

Het toestel stond onbewaakt in hangar 73, waar vliegtuigen worden onderhouden. Al eerder wist de undercover verslaggever de beveiliging op de luchthaven te omzeilen. Toen heeft de Schiphol de beveiliging aangescherpt, behalve voor Schiphol-Oost.

Schiphol zegt in een reactie dat ‘Schiphol-Oost een bedrijventerrein. De vliegtuigen op Schiphol Oost zijn in onderhoud en dus niet in bedrijf. Ze vertrekken ook niet vanaf daar. Als vliegtuigen in bedrijf worden genomen en voordat ze vertrekken worden ze naar het beveiligde Schiphol-Centrum gesleept en aan meerdere uitvoerige veiligheidscontroles onderworpen. De suggestie in de uitzending dat de vliegveiligheid in gevaar is of is geweest is dan ook niet correct.

Op Schiphol-Centrum is de Europese regelgeving van toepassing waarin de regels voor de Beveiliging Burgerluchtvaart zijn opgenomen. Voor dat gebied heb je een Schipholpas met biometrische kenmerken nodig. Ook volgens journalist Stegeman is dit gebied goed beveiligd. Schiphol Oost is een bedrijventerrein en heeft niet dezelfde status als Schiphol-Centrum’.
Provincie:
Tag(s):