maandag, 15. december 2008 - 20:58

Unieke ontmoetingen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Westerbork

Nooit eerder vertelden een Joods kind dat geboren werd in het Durchgangslager Westerbork en een NSB-kind dat geboren werd in het naoorlogse Interneringskamp Vught samen hun verhaal in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ook een kind van verzetsdeelnemers, een vrouw die als kind de Japanse kampen overleefde en een Joods onderduikkind traden niet eerder gezamenlijk naar buiten. Zaterdag 20 december 2008 zal dat voor het eerst gebeuren van 13.30 tot 16.00 uur, en dan nog wel op een bijzondere plek: Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Op de themadag Kinderen van de oorlog staan deze ooggetuigen met een heel verschillende achtergrond, maar toch een gezamenlijk kenmerk – allen kind van de oorlog – centraal. Zij vertellen wat een oorlog voor een kind in een mensenleven kan betekenen, tot op de dag van vandaag. Zo wordt de geschiedenis met het heden verbonden en krijgt de actualiteit van vooroordeel en discriminatie een historische achtergrond.

Aan het programma werken ook mee Martine Letterie en Dirk Mulder. Kinderboekenschrijfster Martine Letterie zal uit twee van haar boeken voorlezen. Beide boeken hebben kamp Westerbork als plaats van handeling. In Scherven in de nacht staat het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork centraal, in De schaduw van het verleden komt de interneringsperiode aan de orde.

Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, zal het thema ‘Kinderen van de oorlog’ inleiden en daarbij gebruik maken van een bijzonder interview met de oud-burgemeester van Amsterdam, Ed van Thijn. Openhartig vertelt hij over zijn tijd als 10-jarige bewaker van de eerste NSB’ers, SS’ers en andere van collaboratie met de nazi’s verdachte personen die na de bevrijding op 12 april 1945 in kamp Westerbork terechtkwamen.
Provincie:
Tag(s):