maandag, 18. augustus 2008 - 14:47

Universiteit Utrecht behoudt hoge positie op Shanghai-ranglijst

Utrecht

De Universiteit Utrecht mag zich 'De beste universiteit van Nederland' noemen. Dat blijkt uit de prestigieuze 'Academic Ranking of World Universities', die de Universiteit van Shanghai ook dit jaar weer heeft opgesteld. Utrecht staat wereldwijd op de 47e plaats, en in Europa op de 9e plaats.

In de top 100 komt nog slechts één andere Nederlandse universiteit voor, de Universiteit Leiden (positie 76). De meeste andere Nederlandse universiteiten zijn tussen de 101e en 200e plaats te vinden. De Universiteit Utrecht is met deze 47e positie ten opzichte van vorig jaar vijf plaatsen gezakt.

De onderzoekers in Shanghai hebben meer dan 2000 instellingen voor universitair onderwijs bekeken. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften worden geciteerd en het aantal onderscheidingen dat medewerkers en afgestudeerden van de universiteit in de wacht hebben gesleept. Utrecht scoort vooral sterk in de gebruikte citatie-indexen. Op dit criterium kan Utrecht zich meten met enkele universiteiten in de top-20.
Provincie:
Tag(s):