vrijdag, 7. november 2008 - 9:18

Utrecht onveiligste gemeente

Utrecht

Utrecht is de onveiligste gemeente van Nederland. Amsterdam en Eindhoven volgen op plaats 2 en 3. Dat blijkt uit de de Gemeentelijke Veiligheidsindex van Politie- en Wetenschap die vandaag is gepubliceerd. De veiligste gemeente om te wonen is het Friese Ferwerderadiel.

Den Haag staat, als enige van de vier grote steden, niet in de top tien van onveiligste gemeenten. Opvallend is dat kleinere gemeenten als Ouder-Amstel en Roermond wél tot de tien onveiligste woonplaatsen behoren.

Met de veiligheidsindex kunnen alle gemeenten van Nederland worden vergeleken, zowel met elkaar, als in de tijd. Zo kan de ontwikkeling van de criminaliteit worden gevolgd. In de index tellen aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling even zwaar mee. Sommige delicten (winkel- en fietsendiefstal) zijn buiten beschouwing gelaten omdat registratie daarvan per politieregio aanzienlijk verschilt. Ook zware delicten als moord tellen niet mee; de kans dat een burger daarmee te maken krijgt, is klein.

Utrecht staat sinds 2004 solide op kop, zo blijkt uit de eerste editie van de index. Amsterdam staat net als in 2006 op de tweede plek, al twee jaar op rij gevolgd door Eindhoven. In 2005 had Gouda nog de twijfelachtige eer van runner up, een jaar eerder was dat Den Bosch. Alle gemeenten in de toptien van 2007 hebben hun scores de afgelopen vier jaar overigens verbeterd. Aan de onderkant van de schaal had Littenseradiel in 2004, 2005 en 2006 nog de beste score. Vorig jaar was het nog iets noordelijker gelegen Ferwerderadiel het veiligst.
Provincie:
Tag(s):