donderdag, 30. oktober 2008 - 15:45

Utrecht pakt raamprostitutie aan

Utrecht

De gemeente Utrecht neemt samen met de politie en het Openbaar Ministerie maatregelen tegen mensenhandel in de raamprostitutie. Uit eigen onderzoek blijkt dat mensenhandel op het Zandpad substantieel en structureel voorkomt.

Burgemeester Wolfsen: “De situatie blijkt ontoelaatbaar. Daarom nemen we nieuwe maatregelen om vrouwen te beschermen en het werk van daders verder te bemoeilijken.�

De GG&GD Utrecht kreeg eerder dit jaar signalen dat een groot deel van de prostituees op het Zandpad onder dwang werkzaam is. Het beeld van de politie komt overeen met het beeld van de GG&GD. Jonge vrouwen, vaak uit Oost-Europese landen, vertonen gedrag dat duidt op dwang en drang. Zij worden voortdurend in de gaten gehouden en begeleid door mannen, ze lijken angstig en vertonen soms sporen van lichamelijk geweld. Deze vrouwen verblijven kort op het Zandpad en worden dan weer verplaatst naar andere adressen.

Een projectgroep van politie, OM en gemeente werkt aan maatregelen op korte en lange termijn om het werk van daders te bemoeilijken en de vrouwen te beschermen. Een bvan die maatregelen is cameratoezicht.

Een van de maatregelen die de gemeente nu neemt is cameratoezicht aan het Zandpad langs de Vecht. Hieruit kan worden opgemaakt of prostituees onder druk worden gezet.

Daarnaast kijkt de gemeente om vergunningvoorwaarden aan te scherpen of in te trekken.
Provincie:
Tag(s):