donderdag, 27. maart 2008 - 9:36

Utrecht start met ‘skaeve huse’ voor kleine groep daklozen

Utrecht

Utrecht start met skaeve huse, dat wil zeggen ‘rare huizen voor rare leefwijzen’. Skaeve huse zijn kleine woningen aan de rand van een woongebied, voor mensen die niet in een gewoon huis of opvangvoorziening kunnen wonen. Dit van oorsprong Deense initiatief is een belangrijke nieuwe schakel in de Utrechtse keten van woonvormen met begeleiding en toezicht. Dit heeft het college besloten.

Skaeve huse zijn eenpersoonswoningen, die op enige afstand van andere huizen staan. Ze zijn sober ingericht en een geschikt alternatief voor mensen die gedrag vertonen dat in een gewone straat vaak tot klachten leidt. Het gaat om mensen die vaak al jarenlang begeleiding of hulp hebben gehad, maar die desondanks voor overlast blijven zorgen.

Met de beoogde bewoners van de skaeve huse worden straks afspraken gemaakt over strenge vereisten aan leef- en gedragsregels. Ook is er individuele begeleiding mogelijk. De gemeente, Portaal en stichting De tussenvoorziening maken het programma van eisen en gaan nu op zoek naar een locatie voor de skaeve huse. Samen met partners en in overleg met belanghebbenden uit de buurt stelt de gemeente dan een omgevingsbeheerplan op.
Provincie:
Tag(s):