donderdag, 4. september 2008 - 11:46

Utrecht test grachtenhekwerk op sterkte

Utrecht

Het monumentale hekwerk langs de Utrechtse grachten wordt vanaf maandag 8 september getest op de sterkte. In 2006 bleek uit berekeningen dat de hekken maximaal 150 kilo per strekkende meter konden dragen. Voor dagelijks gebruik is dat prima, maar bij evenementen is dit niet genoeg.

De gemeente heeft een nieuwe methode ontwikkeld om het draagvermogen te meten. Bij de metingen staan een smid en metselaar ‘stand-by’ om eventuele scheefstand direct te verhelpen. Het testen van de 350 verticale staanders in de evenementengebieden duurt twee dagen.

De gemeente heeft de nieuwe methode onlangs samen met een leverancier ontwikkeld. De techniek is afgeleid van een bestaande methode om te testen of oude lichtmasten nog kunnen blijven staan. Proeftests wijzen uit dat de staanders van het hekwerk veel meer kilo kunnen dragen dan gedacht. 300 kilo per strekkende meter is de vereiste sterkte bij evenementen. Daar worden de hekken nu op gemeten. Vlak na het trapongeluk, twee jaar geleden, heeft de gemeente uit voorzorg bepaald dat er bij evenementen extra dranghekken voor de hekken aan de grachten moeten staan. Deze test moet uitwijzen of dat in de toekomst nog nodig is.
Provincie:
Tag(s):