dinsdag, 9. december 2008 - 10:20

Vacatureaanbod naar een nieuw dieptepunt

Amsterdam

De dalende trend van de afgelopen maanden zet door, het vacatureaanbod bereikte in november het laagste punt in ruim twee jaar, zo blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt.

De Index daalde in november - met 8 punten - voor de zevende achtereenvolgende maand. De sectoren hospitality & toerisme en transport & logistiek vertoonden de grootste daling.

“De neergaande Index van de afgelopen zeven maanden geeft de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis op de arbeidsmarkt duidelijk weer�, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. “De invloed is direct merkbaar binnen de financiële dienstverlening maar ook sectoren als transport & logistiek en horeca & toerisme ondervinden de gevolgen. Echter, als we kijken naar de lage werkloosheid in Nederland en de situatie in andere landen dan lijkt het hier op het moment nog relatief goed te gaan.�

Alleen de gezondheidszorg ontrekt zich aan trend
De sector gezondheidszorg & sociaal werk is de enige sector die een toename in het online vacatureaanbod liet zien. De Index steeg in deze sector met 6 punten naar 244. De Index voor de sectoren bouw en techniek bleef in november onveranderd. De sector hospitality & toerisme liet met een afname van 32 punten ten opzichte van oktober de grootste daling van het aantal online vacatures zien. Ook de Index voor transport, post & logistiek daalde met 25 punten aanzienlijk. Vergeleken met november vorig jaar staat deze sector nu 69 punten lager. Verder nam het online vacatureaanbod voor de financiële dienstverlening (-21), HR (-20) en onderwijs & training (-19) in november ten opzichte van oktober ver af. Na transport, post & logistiek zijn de sectoren HR (-68) en administratief & organisatie (-66) de grootste dalers vergeleken met november vorig jaar.

Groei in Zeeland

Als enige provincie onttrok Zeeland zich in november aan de daling van de Index. Het vacatureaanbod nam er met 18 punten toe. Financiële dienstverlening, de administratieve sector en gezondheidszorg & sociaal werk waren de voornaamste stijgers. Zeeland is de enige provincie waar de Index hoger staat (7 punten) dan vorig jaar november. De grootste daler was Limburg waar de Index met 20 punten afnam. Voor Limburg was dit de achtste achtereenvolgende daling van het vacatureaanbod. Met name de financiële dienstverlening, marketing, PR & media en de salessector daalden hier aanzienlijk. Ook de Index van Flevoland (-16) en Groningen (-11) daalde flink.

De Europese Index eindigt lager dan november 2007

De Europese Index daalde met zes punten naar 146 en staat daarmee zeven procent lager dan een jaar geleden. Het is alweer de vierde daling van de Europese Index, naast Nederland (-8) lieten ook Frankrijk (-15), Groot-Brittannië (-9), België (-7) en Zweden (-6) een daling zien. Het online vacatureaanbod steeg in Italië (+7) en Duitsland (+1).
Categorie:
Tag(s):