vrijdag, 17. oktober 2008 - 20:04

Vaccinatie Q-koorts maandag van start

Uden

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakt bekend dat schapen en geiten op de grote melkgeiten- en melkschapenbedrijven vanaf maandag 20 oktober gevaccineerd kunnen worden tegen q-koorts. Vanaf 3 november is het vaccin ook voor andere bedrijven en houders beschikbaar. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het vaccin is het alleen beschikbaar voor bedrijven binnen een straal van 45 kilometer rond de haard van de besmetting in Uden.

Er zijn 80.000 doses vaccin beschikbaar. Elk dier moet twee keer gevaccineerd worden, dus er kunnen 40.000 dieren worden gevaccineerd. Omdat de humane epidemie van q-koorts zich concentreert rond Uden, is het vaccin alleen beschikbaar voor geiten en schapen op bedrijven binnen een straal van 45 km rond Uden.

In Brabant zijn in 2008 meer q-koorts gevallen bij mensen geconstateerd dan ooit daarvoor. De meeste van deze besmettingen verlopen zonder symptomen of als een milde griep, maar een besmetting kan ook leiden tot een longontsteking waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is. De minister kiest voor een vaccinatieprogramma om te voorkomen dat mensen besmet raken met q-koorts. Zij doet dat naast de al genomen maatregelen: de meldingsplicht, mestmaatregel en hygiëneadviezen.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van het vaccin en om het effect van de vaccinatiestrategie zo groot mogelijk te laten zijn, is het tot en met 2 november 2008 slechts toegestaan binnen een straal van 45 kilometer rond Uden schapen en geiten te vaccineren die:
- commercieel worden gehouden voor de melkproductie;
- op grote bedrijven worden gehouden met meer dan 50 schapen of geiten;
- op een kinderboerderij of zorgboerderij worden gehouden.


Vanaf 3 november 2008 mogen ook andere schapen- en geitenhouders in de omgeving van Uden hun schapen en geiten laten vaccineren. Zij kunnen hierover contact opnemen met hun eigen dierenarts.

Het vaccin wordt door het ministerie van LNV gratis ter beschikking gesteld. De kosten van de dierenarts voor het toedienen van het vaccin zijn voor de veehouder zelf.
Provincie:
Tag(s):