vrijdag, 3. oktober 2008 - 11:05

Vaccinatie Q-koorts start half oktober

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een programma voor vrijwillige vaccinatie tegen q-koorts vastgesteld. Rond 20 oktober kunnen eerst de schapen en geiten op de grote melkgeiten- en melkschapenbedrijven worden gevaccineerd.

Daarna is het vaccin ook voor andere bedrijven beschikbaar. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het vaccin is het alleen beschikbaar voor bedrijven binnen een straal van 45 kilometer rond de haard van de besmetting in Uden.

Er zijn 80.000 dosis vaccin beschikbaar. Elk dier moet twee keer gevaccineerd worden, dus er kunnen 40.000 dieren worden gevaccineerd. Omdat de humane epidemie van q-koorts zich concentreert rond Uden, is het vaccin alleen beschikbaar voor geiten en schapen op bedrijven binnen een straal van 45 km rond Uden.

In Brabant zijn in 2008 meer q-koorts gevallen bij mensen geconstateerd dan ooit daarvoor. Mensen raken besmet doordat zij de bacterie inademen die vrijkomt bij abortussen en vroeggeboortes van met q-koorts besmette geiten en schapen
Provincie:
Tag(s):