dinsdag, 8. juli 2008 - 13:09

Vaccinatie tegen baarmoeder-halskanker in RPV

Amsterdam

Minister Klink wil vanaf september 2009 het vaccin tegen baarmoederhalskanker (humaan papillomavirus (HPV)) voor alle 12-jarige meisjes opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De minister gaat een inhaalcampagne uitvoeren voor meisjes van 13 tot en met 16 jaar, startend in de eerste helft van 2009. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast de invoering in het RVP en de inhaalcampagne stelt de minister onderzoek in om het voorkomen van baarmoederhalskanker in deze groep langdurig te volgen.

Het humaan papillomavirus (HPV) is de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Jaarlijks telt Nederland ongeveer 600 ziektegevallen en overlijden er 200 à 250 vrouwen als gevolg van deze ziekte. De Gezondheidsraad heeft berekend dat landelijke vaccinatie van 12-jarige meisjes op den duur tot een halvering van deze ziektelast kan leiden.

De minister geeft aan het belangrijk te vinden dat vaccinatie tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma gratis en programmatisch wordt aangeboden. Op deze wijze kan de aanzienlijke ziektelast van baarmoederhalskanker en het daarmee gepaard gaande persoonlijke leed in de toekomst worden verminderd.
Categorie:
Tag(s):