maandag, 6. oktober 2008 - 20:25

Vaccinatiedag AHOY in teken van overgewicht en opvoeden

Rotterdam

Op woensdag 8 oktober worden in AHOY Rotterdam zo’n 4.000 kinderen uit het Noorden van Rotterdam gevaccineerd tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio (DTP) en bof, mazelen en rode Hond (BMR). Na de vaccinaties kunnen ouders gebruik maken van advies van een diëtist en van een pedagoog.

Twee keer per jaar houdt de GGD Rotterdam-Rijnmond een grote vaccinatiedag voor 9-jarigen. Op 8 oktober krijgen ongeveer 4000 kinderen een vaccinatie tegen ernstige infectieziekten als difterie, tetanus en polio (DTP) en/of bof, mazelen en rode Hond (BMR). Enkele 9-jarigen krijgen ook nog een Hibvaccinatie (tegen Haemophilus influenzae type b). Er worden ook zo’n 500 kinderen gevaccineerd die zich pas in Rotterdam hebben gevestigd. Voor deze kinderen moet soms het buitenlandse schema worden ingepast in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma (RVP)."

Meten, wegen en opvoedingsadvies

De GGD grijpt de vaccinatiedag aan om méér te doen dan de bescherming tegen infectieziekten. De kinderen kunnen na de twee prikken meteen doorlopen voor het bepalen van hun lengte en gewicht. Er zijn diëtisten aanwezig, zodat ouders en kinderen zich kunnen laten adviseren over gezonde voeding en beweging. En als ouders vragen hebben over de opvoeding van hun kind kunnen zij deze ter plekke stellen aan één van de veertien aanwezige pedagogen.

Activiteiten voor kinderen over ontbijten

Er zijn allerlei activiteiten te doen in het teken van ontbijten. Een diëtist maakt samen met kinderen gezonde ontbijtjes. Er is een muzikale theatervoorstelling over het belang van ontbijten. Op een groot scherm wordt een filmpje vertoond en met een ontbijtquiz zijn drie fietsen te winnen. Alle kinderen krijgen een attentie mee naar huis.

Actieprogramma Voeding en beweging

De GGD houdt deze voedings- en bewegingsactiviteiten in het kader van het actieprogramma Voeding en Beweging. Met dit programma wil de gemeente Rotterdam gezonde voeding en beweging stimuleren. Achterliggend doel is overgewicht te verminderen en bewegingsarmoede te bestrijden.
Provincie:
Tag(s):