zondag, 22. juni 2008 - 18:20

Van Basten sliep slecht en blikt terug

(Elfvoetbal) Na afloop van de met 3-1 verloren kwartfinale tegen Rusland kon de scheidend bondscoach de slaap niet echt vatten. Dat maakte Marco van Basten vanmiddag bekend bij de laatste persconferentie in Lausanne, waar Oranje vanavond om 20.00 uur vertrekt richting Nederland.

Van Basten deed gisteren het volgende bij aankomst in het hotel Beau Rivage. "We hebben bij terugkomst nog even gepraat. En ’s nachts ben ik een paar keer wakker geworden. Zo van: het is toch niet waar?! Ja, die wedstrijd spookt soms nog even door mijn hoofd. Daar zullen we allemaal last van hebben. Ik probeer er zo normaal mogelijk over na te denken, maar dat lukt maar beetje bij beetje."

De scheidend bondscoach heeft het duel met de Russen niet doorgenomen met zijn groep. "We hebben niet specifiek gesproken over bepaalde dingen. Laten we er ook niet al te dramatisch over doen. Het waren vijf mooie weken. De spelers hebben hard gewerkt. We gingen als underdog naar het toernooi en maakten de mensen gaandeweg enthousiast door de goede start. Dat had niemand voor mogelijk gehouden, ook ik niet. Plots ging iedereen denken aan meer dan slechts één ronde verder komen. Maar de tegenstander van gisteren speelde goed en georganiseerd voetbal. Het is jammer, maar wij kwamen niet aan voetballen toe, omdat de Russen goed pressie speelden. Door hun verdiensten konden wij het verschil niet maken. Het was mooi dat we nog tot 1-1 kwamen en dat iedereen voor de overwinning ging."

"Gebrek aan fitheid? Als we voetballend hadden gebracht wat we tegen Italië, Frankrijk en Roemenië hadden laten zien, dan ben je meer met de bal bezig en merk je fysiek minder. Maar als de tegenstander het spel bepaalt en jij achter hem aan moet lopen, kost dat veel kracht. In de verlenging zaten de jongens er helemaal doorheen. Dat heeft ons uiteindelijk opgebroken."

Van Basten kijkt enerzijds tevreden terug op zijn termijn als bondscoach. "Het waren vier jaren met hoogte- en sommige dieptepunten. Als bondscoach bestond er de moeilijkheid dat je je spelers weinig ziet. Daarom heb ik er voor gekozen naar een club te gaan. Dan kun je meer dagelijks aan het werk. Het lijkt me een uitdagende taak."

Aan de andere kant is de doelstelling - oogsten op het EK - niet gehaald. "Het streven was het pakken van zilverwerk en dat is niet gelukt. Ik heb dus geen voldaan gevoel. Maar ik ben wel trots op de omgang met mensen en goede voetballers en de jongens die gedebuteerd hebben. Voorlopig blijft 1988 het enige jaar waarin Oranje iets won. Dat is twintig jaar geleden en dus blijkt het niet zo gemakkelijk te zijn. Nederland brengt gelukkig altijd veel goede spelers voort, dus kansen om een EK of WK te winnen zijn altijd aanwezig."
Categorie:
Tag(s):