zaterdag, 5. april 2008 - 12:20

Van Boekel helpt NEC naar plaats negen

(Elfvoetbal) NEC heeft vrijdagavond de felbegeerde negende positie in de Eredivisie veroverd. De Nijmeegse Eendracht Combinatie won met 2-0 bij Roda JC. De vijfde uitzege op rij betekent voor NEC een nieuw clubrecord. De ploeg van trainer Mario Been had hierbij echter wel de hulp van leidsman Pol van Boekel nodig. De arbiter ging in de fout bij de openingstreffer van Jhon van Beukering en het uitdelen van een rode prent aan Cheikh Tiote.

NEC begon fel aan het duel en wist bij vlagen met knap combinatiespel de thuisploeg ver achteruit te drukken. Na een kwartier voetballen kreeg De Trots van het Zuiden vanuit het niets een goede mogelijkheid. Jeanvion Yulu Matondo schoot van ver op doel, Gabor Babos behoede zijn ploeg voor een vroege achterstand. Het schot van Matondo was ook meteen zijn laatste actie van de wedstrijd. De aanvaller liet zich met een blessure vervangen door Sekou Cisse. Later bleek de Belg een scheurtje in zijn hamstring te hebben opgelopen.

NEC schrok niet van de kans en ging vrolijk verder met het domineren van de wedstrijd. Het felle jagen van de Nijmegenaren op de Limburgse defensie zorgden ervoor dat de defensie van Roda keer op keer foute passes verstuurde. Door toedoen van Roda-trainer Raymond Atteveld kregen de bezoekers geen grote kansen. De oefenmeester was het na twintig minuten meer dan zat en schreeuwde dat zijn verdedigers moesten doordekken waardoor er in de opbouw steeds één man extra kon worden gecreëerd.

De wisselende veldbezetting zorgde ervoor dat het duel meer en meer in evenwicht kwam. Het tot dan toe saaie duel kwam na een half uur plotseling tot leven. Een hoekschop van Youssouf El-Akchaoui werd door Van Beukering binnengekopt: 0-1. De bonkige spits ging niet geheel vrijuit, vlak voor het doelpunt deelde de aanvaller een fikse duw uit aan Tioté. Hevig protest van alles en iedereen wat Roda een warm hart toedroeg, bracht de zwak operende scheidsrechter Pol van Boekel niet in twijfel de treffer af te keuren.

Diezelfde Van Boekel ging even later nog erger de mist in. De ex-profvoetballer stuurde Tioté met rood het veld af. Tioté zou volgens Van Boekel tegenstander Lorenzo Davids met opzet in het gezicht hebben geraakt. Alles en iedereen kon waarnemen dat dit niet het geval was. Trainer Atteveld werd vervolgens wegens hevig protesteren naar de tribune verwezen. De oefenmeester verklaarde na afloop: "Vanaf het begin hadden wij op de bank het vermoeden dat hij op iets uit was. Ook mijn spelers hadden dat gevoel. Alle twijfelende ballen werden in ons nadeel gefloten. Dan is dat pijnlijk en zuur. Volgende week spelen wij tegen zijn cluppie VVV-Venlo, ik ben benieuwd. Vanavond was het ieder geval de Van Boekel show", aldus Atteveld na afloop voor de camera's van RTL. Op de vraag waarom hij naar de tribune werd gestuurd antwoorde de trainer "Van Boekel zei dat ik niet op het veld mocht staan. Ik antwoorde dat hij een verkeerde beslissing nam. Vervolgens verwees hij mij naar de tribune, prima."

Nadat alles weer gesust was, ging Roda achterin met drie man verder, om op het middenveld niet te worden weggespeeld. Op slag van rust vergaten El-Akchaoui en Lens het duel al vroegtijdig op slot te gooien.

Na de thee viel er weinig meer te beleven in het Parkstad Limburg Stadion. Roda kon geen vuist maken met tien man. Het duurde echter nog wel enige tijd voordat de bezoekers het duel defenitief beslisten. De aanvallende spelers van NEC bewezen het counteren nog niet onder knie te hebben. Na een aantal gemiste kansen schoot Lens de bal in de 68ste minuut langs doelman Bram Castro.

Roda JC kan volgend weekeinde revanche nemen in eigen huis, VVV-Venlo is dan de tegenstander. NEC krijgt aartsrivaal en directe concurrent Vitesse op bezoek.
Categorie:
Tag(s):