woensdag, 21. mei 2008 - 23:41

Van der Sar held van ManUnited

(Elfvoetbal) Manchester United heeft na een zinderende finale tegen Chelsea de Champions League in de wacht weten te slepen. Op een slecht bespeelbaar veld kwamen beide ploegen niet verder dan een 1-1 gelijkspel, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Ronaldo leek de schlemiel van de avond te worden, door als enige te missen. Maar aanvoerder John Terry gleed tijdens de beslissende elf-metertrap uit en zag zijn inzet naast het doel verdwijnen. Het was uiteindelijk Edwin van der Sar die de held van de avond werd, door de penalty van Nicolas Anelka te stoppen.

Manchester United was in de eerste helft de bovenliggende partij. De ploeg van trainer Alex Ferguson zette vroeg druk en creëerde het meeste gevaar. Dat kwam vooral vanaf de linkerkant, waar Cristiano Ronaldo in grote vorm stak. Het was dan ook niet handig van Mickaël Essien om de Portugeze linkspoot in de 26ste minuut alle vrijheid te gunnen. Na een voorzet van Wes Brown kon Ronaldo ongehinderd inkoppen. Met een prachtige knik bracht de sterspeler van ManUnited de bal richting de verre hoek: 1-0.

In de 34ste minuut was Chelsea dichtbij de gelijkmaker. Didier Drogba wist een voorzet met het hoofd terug te leggen op Michael Ballack, die zijn opponent Rio Ferdinand met een sluw duwtje opzij zette. De overtreding ontging scheidsrechter Lubos Michel, maar een fantastische reflex van Van der Sar voorkwam een tegentreffer voor Manchester United.

In de daaropvolgende tegenaanval toonde doelman Petr Cech eveneens zijn klasse. Wayne Rooney vond met een schitterende crospass de diepgaande Ronaldo, die vervolgens een fraaie voorzet afleverde richting Carlos Tévez. De aanvaller kopte in, maar kreeg de bal niet voorij Cech. Ook de rebound van Michael Carrick werd door de sluitpost knap gepareerd.

Die misser kwam United duur te staan. Op slag van rust besloot Essien aan te leggen voor een schot. Zijn inzet werd van richting veranderd en belandde per toeval voor de voeten van Frank Lampard, die opeens oog in oog stond met Van der Sar. De recordinternational trachtte nog wel redding te brengen, maar gleed bij het uitkomen uit. Lampard had zodoende weinig moeite om het net te vinden: 1-1.

In de tweede helft kwam er een heel ander Chelsea uit de kleedkamer. De Londenaren wonnen opeens ieder duel en brachten Manchester United een paar keer flink in de problemen. Vooral Lampard was dichtbij een tweede doelpunt, maar de Engelsman mikte naast.

Een kwartier voor tijd claimde heel Chelsea een strafschop, nadat Ferdinand een te late tackle inzette op de kansrijke Claude Makélélé. De zwak fluitende Michel wuifde het voorval echer weg. Het zat de ploeg van Avram Grant sowieso niet mee, want enkele ogenblikken later had Van der Sar het nakijken op een schot van Drogba, maar stond de paal een verdiende treffer voor Chelsea in de weg.

In de 87ste minuut kwam Ryan Giggs in het veld voor Paul Scholes. Het was voor de Walesman zijn 759ste optreden in het shirt van ManUnited. Giggs passeert daarmee clublegende Bobby Charlton, die recordhouder was met 758 wedstrijden. Ook Giggs wist in de resterende minuten niet meer het verschil te maken, waardoor de wedstrijd eindigde in 1-1.

In de verlenging bracht Grant voormalig Feyenoorder Salomon Kalou en Fransman Nicolas Anelka in het veld. Direct na de aftrap was Chelsea opnieuw dichtbij een treffer. Na een vloeiende aanval trof Lampard namens de Londenaren voor de tweede maal het aluminium.

Een paar minuten later stichtte United eindelijk weer eens gevaar. Patrice Evra stormde aan de linkerkant op en legde de bal terug op Giggs. De invaller had de hoek voor het uizoeken, maar schoot precies op het hoofd van verdediger John Terry.

Vlak voor het einde van de verlenging verloor Drogba nog even het hoofd, door na een opstootje met Nemanja Vidic een slaande beweging richting de Serviër te maken. De Ivoriaan kon direct vertrekken. Voor het verdere verloop van de wedstrijd maakte het niet meer uit. In de slotminuten zou er niet meer worden gescoord, waardoor het aankwam op strafschoppen. Chelsea leek tijdens deze loterij aan het langste eind te gaan trekken, na een gemiste penalty van Ronaldo. Het slechte veld bracht echter redding voor Manchester United, toen aanvoerder Terry tijdens zijn aanloop uitgleed en het leer volledig verkeerd raakte. Na er al een paar keer met zijn vingertoppen dichtbij te hebben gezeten, wist Van der Sar de strafschop van Anelka uit het doel te boksen en ManUnited daarmee de derde Champions League uit haar historie te bezorgen.