dinsdag, 7. oktober 2008 - 10:56

Van Dijk: 'Bevrijd scholen van verplichte aanbesteding schoolboeken'

De scholen moeten worden bevrijd van de rompslomp rond de gratis schoolboeken. Dat kan door de verplichte aanbesteding ten minste met één jaar uit te stellen. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk dinsdag voor aan verantwoordelijk staatssecretaris Van Bijsterveldt.

'Een mooi idee is verworden tot een bureaucratische nachtmerrie. De juridische procedures, schadeclaims en ingewikkelde aanbestedingen: het moet zo snel mogelijk stoppen', aldus Van Dijk

Door de overhaaste invoering van de gratis schoolboeken, zakt de regering steeds dieper weg in een moeras van problemen. De begeleiding rond de invoering kost miljoenen. Leveranciers dreigen met schadeclaims doordat lopende contracten worden verbroken. Aanbestedingen worden door de rechter nietig verklaard. Van Dijk wil niet dat de scholen hiervan het slachtoffer worden. Daarom stelt hij voor om het plan met één jaar uit te stellen. Ouders krijgen dan nogmaals een vergoeding van ruim 300 euro en de verplichte aanbesteding wordt uitgesteld.

Van Dijk wil ook dat de overheid garant staat voor eventuele schadeclaims en juridische procedures. Van Bijsterveldt heeft daarvoor 45 miljoen gereserveerd, maar de kosten zijn mogelijk veel hoger. “De scholen zijn niet verantwoordelijk voor deze rompslomp. Als Van Bijsterveldt het op deze manier wil doen, mag zij ook opdraaien voor de kosten.� De SP is niet tegen gratis schoolboeken, maar wel tegen de verplichte aanbestedingen.Vandaar dat de partij tegen de wet heeft gestemd.

Zolang aanbestedingen nodig zijn, wil Van Dijk dat de overheid daarvoor verantwoordelijk wordt. Dat kan door oprichting van een landelijk inkoopcollectief. Leraren kiezen hun eigen boeken, maar de overheid regelt de aanbesteding en inkoop. Dat leidt tot een enorme werkdrukvermindering op de scholen. “Maar het beste is natuurlijk als aanbestedingen helemaal niet nodig zijn.�
Provincie:
Tag(s):