woensdag, 10. september 2008 - 22:43

Van Marwijk boekt moeizame eerste zege

(Elfvoetbal) Bert van Marwijk heeft in Skopje zijn eerste zege weten te boeken als bondscoach van het Nederlands elftal. Tegen angstgegner Macedonië ging het echter niet van harte. De Oranje-internationals moesten alle zeilen bijzetten: 1-2.

De opdracht voor het eerste WK-kwalificatieduel was simpel voor de manschappen van Van Marwijk: winnen. Het bleek echter lastig om dit voornemen te vertalen naar het veld. Nederland speelde vooral in het eerste bedrijf uiterst slordig en wist Macedonië niet zijn wil op te leggen. Het was juist de thuis spelende ploeg die een aantal keer gevaarlijk door de Oranje-linies wist te breken. Vooral Goran Pandev ontpopte zich tot een plaaggeest.

Desondanks hield Oranje de schade beperkt en ging het met 0-0 rusten. De onderbreking werkte bevrijdend voor de Hollandse equipe. John Heitinga wist vlak na rust met een rake kopbal de openingstreffer te maken uit een van richting veranderde voorzet van Arjen Robben.

Nederland liet de tweede helft af en toe de flair zien waar het over beschikt, maar kon het opportunistische Macedonië niet breken. Toch kwam het op een 0-2 voorsprong door een geweldig schot van Rafael van der Vaart. Voorafgaand aan het doelpunt ging een zeer strakke inspeelpass van Mark van Bommel vooraf.

Macedonië gaf zich ondanks de 0-2 achterstand niet gewonnen. Pandev bleef ook de tweede helft de plaaggeest van het Nederlands elftal. Hij was bijna bij elke Macedonische aanval betrokken. Na een overtreding van Huntelaar legde arbiter Gilewski de bal op de stip. Pandev wist wel raad met dit buitenkansje en bracht twaalf minuten voor tijd de spanning terug.

Nederland wist de resterende minuten zonder samen geknepen billen uit te spelen. Van der Vaart en Huntelaar waren nog wel dichtbij de 1-3, maar met name laatstgenoemde had het vizier niet op scherp staan.
Categorie:
Tag(s):